Prema saznanjima 'Avaza'

Ubistvo sarajevskih policajaca: Aleksandar Macan želi priznati krivicu i svjedočiti protiv kuma

Hronika11.05.22, 10:38h

Ubistvo sarajevskih policajaca: Aleksandar Macan želi priznati krivicu i svjedočiti protiv kuma
Sporazum se odnosi na produženo krivično djelo teška krađa, a dobio bi status svjedoka, kaže Tomić

 

 

 

Aleksandar Macan, jedan od osumnjičenih za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji se predao prije nekoliko mjeseci Tužilaštvu KS, želi priznati krivicu za produženo krivično djelo teška krađa.

 

Optužio kuma

 

Ovu informaciju potvrdio je jučer za „Avaz“ Macanov advokat Duško Tomić.

 

Macan je nakon predaje krajem prošle godine dao iskaz u kojem je rekao da je u policajce pucao Sava Marinković, njegov vjenčani kum koji se nalazi u zatvoru u Njemačkoj, a bio je kobne noći na Alipašinom Polju.

 

Za Marinkovićem je raspisana međunarodna potjernica, a s njima u vozilu je bio i Marko Trifković Žižan, koji se, također, nalazi u pritvoru KPZ-a Sarajevo, gdje je i pritvoreni Macan.

 

No, za razliku od Macana, koji je prekjučer tri sata boravio u Tužilaštvu, Žižan šuti kao zaliven.

 

Tomić tvrdi da je Macan bio vozač kobne noći i da nije ni znao šta je Marinković uradio, nego da je mislio da pucaju na njih. Priznaje da je na volanu pronađen Macanov DNK. Ali...

 

- To ne sporimo, ali nije učestvovao u ubistvu. On želi priznati krivicu za krađu. Sporazum smo ponudili, ali ga Tužilaštvo još nije prihvatilo niti odbilo. Još se sve razmatra, stvari idu naprijed - ističe Tomić.

 

Sve se zna

 

Kaže da Macan želi postati svjedok Tužilaštva i da je spreman svjedočiti protiv Marinkovića i Trifkovića.

 

- On je bio u autu i bio je na mjestu vozača. To je utvrđeno i tu nema dileme. Zato bi on bio svjedok koji bi konačno ovo rasvijetlio. On nije ni znao da će naići policija. U Tužilaštvu smo jučer (ponedjeljak. op. a.) sve u detalje ponovo prošli i analizirali. Cilj je da se vidi tačnost iskaza koji je dao prvi put - govori Tomić.

 

Neće ni doći u BiH

 

- Ubica negira da je uopće tu bio i da želi pomoći. Prema mojim informacijama, on neće ni doći iz zatvora u BiH. I tu je završena priča. Ima neka informacija da je čak pokušao pobjeći. Ali nama bi odgovaralo da Žižan progovori - tvrdi Tomić.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!