Torino 2022.

Večeras počinje Eurosong: Ovih pet zemalja idu direktno u finale

Showbizz10.05.22, 10:24h

Večeras počinje Eurosong: Ovih pet zemalja idu direktno u finale
Dok se ostali bore za ulazak u finale i njihovi navijači zovu, šalju poruke i glasuju, pet zemalja svake godine ima direktan prolazak u finale

 

 

 

Danas je u Torinu prva polufinalna večer Eurosonga u kojoj će se 17 zemalja boriti za veliko subotnje finale. Već u četvrtak, idućih 18 takmičara nastavlja borbu za finale.

 

Dok se ostali bore za ulazak u finale i njihovi navijači zovu, šalju poruke i glasuju, pet zemalja svake godine ima direktan prolazak u finale.

 

Španija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Italija uvijek su u finalu. Mnogi se pitaju zašto, a odgovor je "pravila takmičenja".

 

Nazivaju se zemlje Big Five i po pravilima su uvijek direktno u finalu.

 

Naime, upravo oni su najveći finansijski saradnici EBU-a, Evropske radiodifuzijske unije, koja organizira takmičenje. Do 2000. godine u ovoj grupi su bile četiri zemlje, a nakon povratka Italije na Eurosong i ona ulazi u tu ekipu "Big five".

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!