Povodom Dana pobjede na Crvenom trgu u Moskvi

Putin u obraćanju na paradi: 'Rusija je pozivala Evropu da pronađemo kompromis, ali oni nisu htjeli da nas čuju'

Front09.05.22, 09:54h

Putin u obraćanju na paradi: 'Rusija je pozivala Evropu da pronađemo kompromis, ali oni nisu htjeli da nas čuju'
Pozvao je na minutu šutnje za Ruse poginule u Drugom svjetskom ratu, ali i vojnike koji se bore za Rusiju u Donbasu

 

 

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin započeo je govor povodom Dana pobjede na Crvenom trgu u Moskvi obraćajući se ruskim borcima kojima je poručio da se sada bore za sigurnost Rusije, prenosi BBC. 

 

On je veteranima čestitao dan "velike pobjede". Danom pobjede obilježava se trijumf Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

 

Putin je nastavio svoj govor rekavši da je ruska "specijalna vojna operacija" u Ukrajini bila neophodna i "blagovremena" mjera.

 

Kaže da je to bila "prava odluka" nezavisne, jake, suverene zemlje.

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u svom govoru da je tokom protekle godine bilo tenzija sa drugim evropskim zemljama i NATO-om.

 

On kaže da je Rusija "pozivala Evropu da pronađe pravičan kompromis, ali oni nisu htjeli da nas čuju" i dodaje da su pripremali kaznenu operaciju u Donbasu, u istočnoj Ukrajini, gdje su, kako je rekao, ruske operacije sada fokusirane.

 

- U Kijevu su govorili da bi mogli dobiti nuklearno oružje, a NATO je počeo da istražuje zemlje u našoj neposrednoj blizini i to je postalo očigledna prijetnja našoj zemlji i našim granicama. Sve nam je govorilo da postoji potreba da se borimo - rekao je Putin.

 

Potom je pozvao na minutu šutnje za Ruse poginule u Drugom svjetskom ratu, ali i vojnike koji se bore za Rusiju u Donbasu.

 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potom je završio svoj govor na paradi povodom Dana pobjede u Moskvi.

 

Ruska vojska na Crvenom trgu je uzvikivala pokliče na kraju njegovog govora, a ruska himna je odsvirana uz ispaljivanje topova.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 73

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još