Ministrica Naida Hota-Muminović nakon bure

'Žao mi je što Stjepan Kljuić živi pod teretom predrasuda... Ako mu mogu olakšati, tu sam, da uz šećerli kafu sarajevski porazgovaramo'

Front09.05.22, 07:57h

'Žao mi je što Stjepan Kljuić živi pod teretom predrasuda... Ako mu mogu olakšati, tu sam, da uz šećerli kafu sarajevski porazgovaramo'
Mojim je roditeljima uvijek bio drag, kao gospodin sa lulom i šeširom. Prenosim mu njihove pozdrave, kažu da i dalje vjeruju da Sarajevo pripada svima koji ga vole. Više me brine što se u našem javnom prostoru pojavljuju iskre na koje se često ne obaziremo, ali koje prije ili kasnije izazovu požar. Zabrinuta sam ko predstavlja naše radnike u obrazovanju, dodala je ministrica

 

 

 

Naida Hota-Muminović, ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo, oglasila se nakon što je Stjepan Kljuić, biviši član Predsjedništa Republike Bosne i Hercegovine nazvao da je "zabrađena" jer je pokrivena, a nakon čega je to izazvalo brojne reakcije u javnosti.

 

Hota Muminović se prije svega zahvalila građankama i građanima, udruženjima i grupama koji su, kako je navela, pokazali da su budni i bdiju nad slobodom.

 

“Većina ljudi koji su reagovali ne poznaju me lično, brane princip. Hvala puno kolegama i prijateljima na njihovim riječima podrške. Ipak, bila mi je posebna privilegija dobiti poruke od mojih učitelja i učenika. Hvala svima. Ne brine me Stjepan Kljuić. Nastojat ću zapamtiti njegovu ulogu u periodu kada je Bosna i Hercegovina obnavljala svoju državnost, a njeni građani se izjašnjavali za slobodnu, nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, domovinu svih njenih naroda i građana. Žao mi je što živi pod teretom predrasuda. To je teška pozicija”, kazala je.

 

Zatim ga je pozvala da uz šećerli kafu i sarajevski porazgovaraju ako mu može olakšati poziciju.

 

“Mojim je roditeljima uvijek bio drag, kao gospodin sa lulom i šeširom. Prenosim mu njihove pozdrave, kažu da i dalje vjeruju da Sarajevo pripada svima koji ga vole. Više me brine što se u našem javnom prostoru pojavljuju iskre na koje se često ne obaziremo, ali koje prije ili kasnije izazovu požar. Zabrinuta sam ko predstavlja naše radnike u obrazovanju”, dodala je.

 

Dalje je Hota-Muminović istakla da otvoreno moramo govoriti o nasilju i govoru mržnje u javnom prostoru.

 

“Predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja već je pokazao kako izgleda remećenje javnog reda i mira i vrijeđanje na osnovu vjerskog identiteta o čemu postoji prijava u policiji. Evo o tome možemo razgovarati u narednom periodu, sa primjerima. Djeca nas gledaju i uče po modelu. Mi smo nasilno društvo i bit ćemo nasilno sve dok ne počnemo ukazivati na nasilje, distancirati se od nasilnika, podsticati nasilnike da potraže pomoć ili da se sklone kako ne bi izgubili kontrolu nad svojim ponašanjem. Podučavala sam učenike raznih nacionalnosti, vjeroispovijesti, pa i internacionalne učenike. Učila sam ih da se ne plaše nikoga i ničega, posebno ne različitosti”, naglasila je kantonalna ministrica.

 

Smatra da su neznanje i kukavičluk temelj svih predrasuda.

 

“Naša je trajna obaveza raditi na ozdravljenju misli i međusobnih odnosa. Posebno šaljem podršku vojnikinji Oružanih snaga BiH Emeli Mujanović-Kapidžija koja punih deset godina vodi borbu za ostvarivanje jednog od osnovnih ljudskih prava – prava na slobodu vjeroispovijesti. Emela je već dugo simbol borbe protiv diskriminacije. Skrećem pažnju da u Bosni i Hercegovini u propisima postoje upravo odredbe koje su diskriminirajuće u pogledu vjeroispovijesti, npr. u sudstvu i tužilaštvu. Nije li vrijeme da se revidiraju? Dajem ovu pažnju svim ženama koje su nailazile na prepreke ili nailaze, a koje ne mogu ili ne smiju dići svoj glas protiv nasilja i diskriminacije”, poručila je na kraju Hota-Muminović.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 73

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još