ANILA GAJEVIĆ/ USPJETI U SVIJETU KOJI VODE MUŠKARCI

Ona je ambiciozna: Šta znači uspješna žena u BiH? Nečija kćerka, ljubavnica, ublehašica, prodavačica magle...

ŽENA iN06.05.22, 19:50h

Ona je ambiciozna: Šta znači uspješna žena u BiH? Nečija kćerka, ljubavnica, ublehašica, prodavačica magle...
Od malena slušam kako se za žene govori da su lijepe, a pametne ili lijepe i pametne. Ravno incidentu, reklo bi se. Za uspjeh muškarca nikad nije bilo bitno da li su, uz to što su pametni, i lijepi. Fizički izgled muškaraca iz našeg javnog života se skoro nikako ni ne komentariše

 

 

 

 

Izvor: Muun.ba

Piše: Anila Gajević

 

Privukao me sinopsis serije pa sam je, iako nije remek-djelo odgledala do kraja. Inventing Anna je stvarna priča o Anni Delvey/Sorokin, dvadesetpetogodišnjoj prevarantici iz Rusije/Njemačke koja je prevarila najviše pozicionirane osobe sa Wall Streeta, ušla u krugove njujorške elite, unajmila privatni avion koji nikad nije platila, spavala u najluksuznijim hotelima u Njujorku i Maroku, da bi na kraju završila u zatvoru.


Ne mogu ni na koji način opravdati postupke Anne Sorokin, koja je moguće psihopata ili sociopata, ali mi stalno odzvanjaju rečenice koje izgovara fascinantna Julia Garner, meni trenutno najzanimljivija holivudska glumica: If I were a man with the right accent and the right suit from the right Ivy League college, would I still be knocking on doors? Think about what your daugher will face when she is going out into the world. U tome je Anna u pravu, sve i da nije izmišljena, što je jedan prijevod riječi inventing, da je stvarna, ona bi morala jednako biti inovativna, što je drugi prijevod iste riječi, kako bi uspjela u svijetu koji vode muškarci.


Rusija, Njemačka, Amerika, BiH, jednostavno je svejedno. Malo je zemalja na svijetu, poput Švedske, u kojima nije važno da li nosiš suknju ili pantalone ili zašto nosiš pantalone kad bi trebalo da nosiš suknju.

 

U tome je Anna u pravu, sve i da nije izmišljena, što je jedan prijevod riječi inventing, da je stvarna, ona bi morala jednako biti inovativna, što je drugi prijevod iste riječi, kako bi uspjela u svijetu koji vode muškarci

 

Rado čitam tekstove o uspješnim ženama u svim sferama, oduševljavam se kad vidim da su u Svjetskoj banci ili MMF-u visoko pozicionirane žene i da su uključene u novčane tokove. No, činjenica da svaki put zapazim ime žene i dalje govori da su incident u društvu muškaraca na pozicijama moći.

 

Nekoliko godina sam bila članica u udruženjima poduzetnica u BiH. Jedne godine sam osvojila i nagradu upravo u kategoriji Inovacija u biznisu. Iako mi nije namjera bila završiti u biznisu, jer je moje opredjeljenje bilo bavljenje kulturom, moj rad su kao inovativan prepoznale upravo žene u našoj zemlji. Svjesne da su morale kucati na razna vrata udružile su se i prepoznale u ideji da unesu neku promjenu u našem društvu.


Šta znači uspješna žena u BiH. Iz njene perspektive, ona je žena koja je imala ambiciju, viziju, uložila znanje, vrijeme, novac, žrtvovala privatni život i skupila tri puta više hrabrosti od bilo kojeg muškarca kako bi došla do cilja. Iz perspektive šire i one anomimne javnosti koja ostavlja komentare po portalima, uspješna žena u BiH je: a) kćerka ratnog profitera, b) kćerka predstavnika stare sarajevske elite, c) ljubavnica političkog lidera, d) sestra uspješnog poduzetnika, e) sestra mafijaša, f) supruga univerzitetskog profesora, e) bosanska Anna Delvey/Sorokin, odnosno prevarantica ili ublehašica f) prodavačica magle, kako je jedan anonimni ostavio komentar na jednom portalu o meni. Uglavnom, ona je nečija kćerka, majka, žena ili ljubavnica.

 

Šta znači uspješna žena u BiH. Iz njene perspektive, ona je žena koja je imala ambiciju, viziju, uložila znanje, vrijeme, novac, žrtvovala privatni život i skupila tri puta više hrabrosti od bilo kojeg muškarca kako bi došla do cilja


Uspješna žena u BiH je sve to, samo nije do uspjeha nikako došla sama. A ako to kojim slučajem ipak jeste, onda je ona vjerovatno drolja, luda, ekscentrična ili je samo imala sreće da je rođena u ovoj maloj zemlji gdje nema konkurencije. Ne bi to ona nikad postigla u nekoj uređenijoj državi.  


Da se razumijemo, nije za ovakvu poziciju žene u bh. društvu kriv samo njen po brojnosti inferioran, ali u svakom drugom smislu dominantni muški dio stanovništa. Veliku odgovornost za to snose i žene, majke koje odgajaju kćerke zabranjujući im stvari koje odobravaju njihovoj braći. Žene koje kritikuju i ogovaraju svoje komšinice, rodice, prijateljice, poznanice. Postoje istraživanja da su među najoštrijim kritičarima žena iz javnog života na našim portalima zapravo žene i da poruke koje čitate upućene njoj: udaj se, rodi, operi kosu, smršaj, udebljaj se, vrlo često dolaze od žena.

 

Prošla sam svašta u svom poslovnom i privatnom životu. Sjećam se da je na početku moje novinarske karijere, u mojim ranim dvadesetim, jedna ugledna spisateljica mome prijatelju rekla za mene da sam ambiciozna. Ali taj pridjev nije bio kompliment nego je bio kritika.

 

Od malena slušam kako se za žene govori da su lijepe, a pametne ili lijepe i pametne. Ravno incidentu, reklo bi se. Za uspjeh muškarca nikad nije bilo bitno da li su, uz to što su pametni, i lijepi


Prije nekoliko godina vodila sam jednu radionicu i upoznala njenu kćerku. Pametna, elokventna, obrazovana, u ranim dvadesetim. Ja sam za nju rekla da je ambiciozna, ali sam joj time komplimentirala.


Mnogo je žena kojima se divim danas. O nekima od njih sam pisala i kolumne. Poštujem žene, a naročito one koje su najviše svoje, pa tek onda supruge, kćerke, sestre… Od malena slušam kako se za žene govori da su lijepe, a pametne ili lijepe i pametne. Ravno incidentu, reklo bi se. Za uspjeh muškarca nikad nije bilo bitno da li su, uz to što su pametni, i lijepi. Fizički izgled muškaraca iz našeg javnog života se skoro nikako ni ne komentariše.


I da, volim muškarce, naročito one koji poštuju žene.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook