Pooštrava se borba protiv brzog rasta cijena

SAD objavio najveće povećanje kamatnih stopa u posljednje 22 godine

Biznis Klub05.05.22, 10:36h

SAD objavio najveće povećanje kamatnih stopa u posljednje 22 godine
Sa najvećom inflacijom u SAD-u u 40 godina, očekuju se i daljnja povećanja

 

 

 

Američka centralna banka (Fedralne rezerve - FED) najavila je svoje najveće povećanje kamatnih stopa u više od dvije decenije jer pooštrava borbu protiv brzog rasta cijena.

 

Federalne rezerve su objavile da podižu referentnu kamatnu stopu za pola procentnog poena, na raspon od 0,75 posto do jedan posto nakon manjeg rasta u martu.

 

Sa najvećom inflacijom u SAD-u u 40 godina, očekuju se i daljnja povećanja.

 

To povećanje predstavlja najnoviji napor da se obuzdaju skokovi troškova koje osjećaju domaćinstva širom svijeta.

 

Indijska centralna banka u srijedu je objavila iznenađujuće povećanje referentne stope, dok je centralna banka Australije nedavno usvojila svoje prvo povećanje kamatnih stopa u više od decenije.

 

Također se očekuje da će Banka Engleske povećati stope u četvrtak, što bi bilo četvrto povećanje od decembra.

 

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell izjavio je na konferenciji za novinare u Washingtonu da je inflacija previsoka i da razumiju teškoće koje uzrokuje.

 

- Djelujemo ekspeditivno da je smanjimo - naveo je Powell.

 

Podižući stope, banke će poskupiti zaduživanje ljudi, preduzeća i vlada. One očekuju da će to "ohladiti" potražnju za robom i uslugama, što će pomoći u smanjenju inflacije cijena.

 

Ali njihove akcije također riskiraju da izazovu naglo usporavanje privrednih aktivnosti, posebno kako se pojavljuju novi izazovi poput rata u Ukrajini i nedavnih karantina u Kini, javlja BBC.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!