Velika nestašica

Zalihe suncokretovog ulja brzo se tope: Niz zemalja ograničio prodaju na nekoliko boca, a drugi grozničavo traže alternativu

Biznis Klub04.05.22, 12:06h

Zalihe suncokretovog ulja brzo se tope: Niz zemalja ograničio prodaju na nekoliko boca, a drugi grozničavo traže alternativu
Sjetva, proizvodnja i trgovina su se smanjili, a cijene roba naglo su porasle, objavila je ovog mjeseca Svjetska trgovinska organizacija. Agencija Ujedinjenih naroda za hranu obavijestila je o oštrom porastu cijena biljnih ulja pod uticajem rata i dugotrajne suše u državama poput Brazila i Argentine, prenosi tportal

 

 


Kao što je pandemija prouzrokovala nestašicu osnovnih namirnica, tako je sukob u Ukrajini poremetio strateški važne zalihe hrane, podižući cijene osnovnih namirnica poput jestivog ulja u supermarketima širom svijeta.

 

Prije rata Ukrajina je bila najveći svjetski izvoznik suncokretovog ulja. Sukob je sada onemogućio žetvu i ostavio mnoge zemlje s ograničenim zalihama jestivog ulja i rastućim cijenama, pogoršavajući prehrambenu krizu na istoku Afrike i dovodeći do ograničenja izvoza u Indoneziji.

 

“Lanci snabdijevanja, koje je već prekinuo korona virus, zakomplikovani su ratom u Ukrajini jer on uzrokuje nestašicu suncokretovog ulja i povisuje cijenu zamjenskih ulja”, poručuje Kate Halliwell glavna naučna direktorica Federacije hrane i pića, organizacije koja predstavlja najveći britanski proizvodni sektor.

 

“Proizvođači čine sve što mogu kako bi smanjili troškove, ali neke će neizbježno morati prenijeti na potrošače”, dodaje.

 

Lanci supermarketa u Španiji, Grčkoj, Turskoj, Belgiji i drugim zemljama koji su ograničili kupovinu jestivog ulja opisuju taj potez kao mjeru predostrožnosti zbog povećane potražnje.

 

U Tescu, velikom britanskom lancu, kupci mogu kupiti do tri boce jestivog ulja, “tako da svako može dobiti ono što mu je potrebno”, stoji u letku objavljenom na polici.

 

Sjetva, proizvodnja i trgovina su se smanjili, a cijene roba naglo su porasle, objavila je ovog mjeseca Svjetska trgovinska organizacija. Agencija Ujedinjenih naroda za hranu obavijestila je o oštrom porastu cijena biljnih ulja pod uticajem rata i dugotrajne suše u državama poput Brazila i Argentine, prenosi Tportal.

 

Vlasnici prerađivačkih firmi u Britaniji oklijevaju prenijeti troškove na kupce, trkajući se u pronalaženju alternativnih ulja kako cijene rastu. Britanske agencije za standarde hrane prošlog mjeseca obavijestile su da proizvođači zamjenjuju suncokretovo ulje repinim uljem takvom brzinom da neki nisu stigli promijeniti svoje etikete.

 

To je potaknulo Emily Miles, izvršnu direktorku Agencije za standarde hrane, koja pokriva Englesku, Vels i Sjevernu Irsku, da izda umirujuće obavještenje potrošačima o tome da je rizik od alergije na repino ulje ‘vrlo nizak’.

 

“Prehrambene firme izvještavaju da će zalihe suncokretovog ulja u Velikoj Britaniji vjerovatno nestati za nekoliko sedmica, a neke firme već imaju ozbiljne poteškoće”, piše u saopćenju agencije.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još