Skup u bivšoj Dobrovoljačkoj

Zelene beretke: Branili smo gole živote, sada nas žele izjednačiti s agresorom

Hronika03.05.22, 10:58h

Zelene beretke: Branili smo gole živote, sada nas žele izjednačiti s agresorom
Vahid Alić, predsjednik Udruženja “Zelene beretke” Stari Grad, kazao je kako je bitka prije 30 godina bila jedna od najznačajnijih za odbranu Sarajeva te nezavisnosti i državnosti BiH

 

 

 

Bivši pripadnici Zelenih beretki i Armije RBiH okupili su se danas u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici kako bi obilježili bitke kojom su, kako ističu, odbranili glavni grad ali i Bosnu i Hercegovinu 2. i 3. maja 1992. godine. Skup je počeo postrojavanjem, a u uniformama i zastavama Zelenih beretki bila su i djeca, piše N1.

 

Došli su kako bi, kako su rekli, odali počast poginulim suborcima, ali i pružili podršku optuženima u predmetu “Dobrovoljačka” koje je ponovo aktiviralo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Na optužnici je 10 osoba.

 

Vahid Alić, predsjednik Udruženja “Zelene beretke” Stari Grad, kazao je kako je bitka prije 30 godina bila jedna od najznačajnijih za odbranu Sarajeva te nezavisnosti i državnosti BiH.

 

“JNA je stala na stranu agresora. U jutarnjim časovima 2. maja potpomognuta paravojnim formacijama SDS-a, sprpskim dobroovljcima i niškim specijalcima izvršila udar na ključne objekte jedne nezavisne, suverene države. Napadnuti su Predsjedništvo, Elektorprivreda, Pošta, Televizija, gađan repetitor Hum. Ciljano kako bi se svijetu pokazalo da novoizabrana vlast RBiH ne može voditi ovaj narod. To je bio državni udar. Zahvaljujući vama braćo, braniocima Zelenih beretki, MUP-a specijalnim jedinicama  i drugim jedinicama TO, uspjeli smo poraziti tada četvrtu vojnu silu u Evropi i vratiti je na početne položaje te pregovarate o izmještanju JNA iz Sarajeva. Bio je to pokušaj presijecanja grada na dva dijela, a paralelno s tim zarobljen je predsjednik Alija Izetbegović i delegacija koja se vraćala s pregovora u Lisabonu. Scenario JNA i srpskih političara bio je državni udar, svrgavanje predsjednik i Predsjedništva BiH”, rekao je Alić.

 

Naveo je kako je razmjena Milutina Kukanjca i Alije Izetbegovića trebala biti obavljena 3. maja u Dobrovoljačkoj, ali da “JNA nije ispoštovala uslove razmjene”. Naveo je kako su vojnici “JNA trebali bez naoružanja napustiti kasarnu, ali su je napustili pod punom ratnom opremom i izvršili provokacije s pojedinačnim pucanjem”.

 

“Došlo je do razmjene vatre i stradao je određeni broj pripadnika JNA i ranjen. Ostali su zarobljeni, provedeni u institucije RBiH i kasnije razmijenjeni. Ono što se danas dešava i dešava niz godina, je neistina koja vlada oko Dobrovoljačke, a to je brojčano stanje ubijenih JNA. Bilo ih je šest. Ostali su poginuli u napadu na grad Sarajevo, Predsjedništvo i to je prava istina”, poručio je Alić.

 

Muhamed Švrakić kazao je kako poslije 30 godina vidimo nepravdu koju braniocima nameće Tužilaštvo BiH, a “pod pritiskom tužilaštva agresora Srbije”, misleći na optužnicu.

 

“Ulica Dobrovoljačka je bila vojni legitimni cilj iz više razloga: Niko nije mogao garantovati nikakav vojni prolaz kada se uzme u obzir da je dao Alija Izetbegović koji je u tom momentu bio zarobljenik. Danas imamo u Tužilaštvu izjavu kako da Alije nije bio zarobljenik. Prave nas budalama. Danas imamo i povike iz RS od Dodika i njegovih poltrona da se ista istraga proširi i na 2. maj. To znači da žele suditi braniocima koji su branili gole živote. Jedanput zauvijek bi se ovo trebalo prekinuti”, rekao je Švrakić.

 

Pozvali su sve političke snage koje govore da su patriotske snage i za BiH i branioce, da “prekinu sve odnose sa Srbijom dok ne puste sve ratne zarobljenike koji se 30 godina nakon rata nalaze u Srbiji”.

 

“Ako nastavimo trpiti, izjednačit će agresora i žrtvu. Mi nismo išli na Pale i nigdje drugo, branili smo svoj prag i dom”. Srbija ponovo ima tendencije da napadne BiH i s njom se trebaju prekinuti odnosi”, poručio je Švrakić.

 

Potom su položeni vijenci i cvijeće, a prisutni su se uputili prema mezaru Kovači.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 104

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još