FOTO/ U NEKADAŠNJOJ TVORNICI

Takvog nema u cijeloj regiji: Zavirite u prvi muzej duhana i restoran 'Tabak', otvoren u Ljubuškom

Nedjeljni magazin02.05.22, 16:38h

Ovo je prvi muzej duhana u regiji, a nalazi se u nekadašnjoj tvornici duhana koja više ne radi kao tvornica, ali koja još uvijek ima cijeli pogon i strojeve

 

 

 

 

 

 

Prvi muzej duhana u regiji i ujedno restoran "Tabak" u Ljubuškom otvorio je svojim posjetiteljima vrata u nedjelju, 1. svibnja.


- Ovo je prvi muzej duhana u regiji, a nalazi se u nekadašnjoj tvornici duhana koja više ne radi kao tvornica, ali koja još uvijek ima cijeli pogon i strojeve – kazao je u izjavi za Fenu Robert Alilović, idejni autor i organizator, dodavši kako ovakav muzej nema nijedna susjedna zemlja.


Alilović otkriva kako se u muzeju može vidjeti svjetska povijest duhana, povijest reklamiranja, poljoprivredna Hercegovina, utjecaj Austro-Ugarske na naše prostore, informacije o tvornicama duhana, ambalaže, pribor za pušenje, kao i brojna literatura o temi duhana.


Program svečanog otvorenja popratio je glazbeni program i domjenak, a gosti su mogli razgledati bogate eksponate muzeja.


- Dugo godina sanjam o revitalizaciji hercegovačkog duhana, a jedna od ideja je bila i otvaranje muzeja i restorana, kako bismo hercegovački duhan vratili kao turistički proizvod - rekao je za Radioteleviziju Herceg-Bosne (RTV HB) ravnatelj Federalnog agro-mediteranskog zavoda iz Mostara Marko Ivanković.


On je izrazio nadu da je otvaranje ovog muzeja i restorana duhana početak njegove revitalizacije, ne u onom obimu koji je bilo, ali sasvim dosta kako bi se hercegovački duhan vratio kao premium proizvod.


Osvrnuo se i na problematiku hercegovačkog duhana danas.


- Nažalost, nema organizirane proizvodnje. Temeljna stvar što nedostaje našem duhanu za revitalizaciju je ono što moramo imati po zakonu, a to je organizator otkupa ili duhanska stanica. Zadnja se ugasila 2012. godine u Stocu i od tada nemamo organizirani otkup - rekao je Ivanković.


Kako kaže, drago mu je što se proizvodnja hercegovačkog duhana čuva i sporadičnom sadnjom.


- Mi kao Zavod održavamo linije sjemena našeg duhana kao što su Hercegovački ravnjak, VH 32, Šeginovac, Svjetla Hercegovina, ali ne možemo taj duhan dati u dalju proizvodnju jer po zakonu to trebamo dati organizatoru otkupa, kojeg nema - naglašava ravnatelj Zavoda.


- Nastojao sam zainteresirati velike kuće, da vidimo koji je njihov interes, a mi da nađemo svoj interes kako bismo vratili domaći duhan na tržište. To bi bilo u manjim količinama, ali kao proizvod vrhunske kakvoće i velike cijene - zaključio je Ivanković.


(FENA/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!