U SARADNJI SA AMBASADOM ITALIJE

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH obilježavanje 20-godišnjice smrti pjesnika Izeta Sarajlića

Kultura29.04.22, 16:37h

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH obilježavanje 20-godišnjice smrti pjesnika Izeta Sarajlića
Povodom obilježavanje 20 godina od smrti velikog pjesnika Izeta Sarajlića, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i ambasada Italije u Sarajevu organiziraju izložbu i promociju knjige

 

 

 


Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u saradnji sa Ambasadom Italije u Sarajevu organizira obilježavanje 20. godišnjice smrti čuvenog pjesnika Izeta Sarajlića (16. mart 1930. – 2. maj 2002.).


Četvrti maj 2022. u 19 sati - otvorenje izložbe „Vrijeme je naše, ono će biti naš jedini saveznik“ autorice Tamare Sarajlić Slavnić.
Na izložbi će po prvi put biti prezentirana pisma koja su Sarajliću slali književnici, umjetnici, književni kritičari, predstavnici pojedinih izdavačkih kuća, obožavatelji iz cijele Jugoslavije, kao i iz Italije, Španije, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Švicarske, Sovjetskog Saveza, Poljske, Turske, Bugarske, SAD, Kube, Argentine… Pisma koja će biti prezentirana javnosti nalaze se u privatnom vlasništvu porodice, pet pisama su vlasništvo Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i pohranjena su u zbirci “Izet Sarajlić”.


Pisma su, između ostalih, slali: Ahmet Hromadžić, Desanka Maksimović, Gustav Krklec, fra Andrija Mikić, Miroslav Antić, Predrag Pelavestra, Josip Lešić, Dobriša Cesarić, Luko Paljetak, Bulat Okudzhava, Shanti Sadiquali, Pierre Oster, Erri de Luca, Heinz Kahlan, Jochen Kelter,  Danuta Strazinska , Eva Stritmater, Gančo Savov, Reiner Kunze-Greiz, Mihael Lukonjin i mnogi, mnogi drugi. Izložba će biti postavljena u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH do 8. maja.

 

pozivnica-izet-sarajlic


Peti maj 2022. u 19 sati - promocija knjige “Izet Sarajlić za Sarajevo, život i poezija" koju je uredio prof. Paolo Maria Rocco.
Promocija će biti održana u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Knjigu će predstaviti autor, u prisustvu ambasadora Italije, Nj. E. Marco-a Di Ruzza-e. Pjesnici, književnici, filozofi, umjetnici; mnogi sa Balkana i iz Italije, prijatelji, poznanici i proučavatelji djela Izeta Sarajlića, odazvali su se u stvaranju ove knjigu, pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Sarajevu koja nam daje dragocjenu priliku za upoznavanja i istraživanja o velikom bosanskom pjesniku.


Zahvaljujući razgovorima/ intervjuima i kratkim esejima, do sada neobjavljenima, urednik je rekonstruirao pjesnički i egzistencijalni put pjesnika, poznatog i prevođenog u cijelom svijetu, koji je okarakterizirao kulturni, balkanski milje drugog dijela dvadesetog stoljeća i čija se značajna prisutnost u međunarodnom književnom svemiru nastavlja i danas.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!