KAKO SMO BLIZU KULTURNOG DNA

Pusta obećanja Izetbegovića i Hadžibajrića: 'Osjećam se nemoćno pred najezdom primitivizma i pijačarskog mentaliteta'

Kultura29.04.22, 13:17h

Pusta obećanja Izetbegovića i Hadžibajrića: 'Osjećam se nemoćno pred najezdom primitivizma i pijačarskog mentaliteta'
Vijest da je u kući u kojoj je Mak Dizdar proveo značajan dio života, umjesto muzeja posvećenog njegovom radu, otvoren ‘hookah bar’ izazvala je brojne polemike u javnosti

 

 

 

 

Izvor: Al Jazeera Balkans

Piše: Elma Ljubčić


Opće je poznato da narod bez kulture nema budućnost. No, to kao da ni najmanje ne brine bosanskohercegovačko društvo čiji odnos prema kulturno-historijskom naslijeđu i velikanima koji su ga zadužili – a samim tim i njihov odnos prema budućnosti – karakterišu opća nebriga, zaborav i skrnavljenje njihove ostavštine koja je dala vanvremenski pečat bosanskohercegovačkoj kulturi.


Posljednji u nizu takvih primjera vezan je za ostavštinu Mehmedalije Maka Dizdara, jednog od najpoznatijih i najutjecajnijih pjesnika u modernoj bosanskohercegovačkoj i jugoslavenskoj književnosti koji je svojim pjesničkim zbirkama ostavio neizbrisiv trag na buduće generacije pisaca.


Značajan dio života Mak Dizdar proveo je u kući smještenoj u Luledžinoj ulici na sarajevskoj Baščaršiji gdje je – kako, između ostalog, svjedoči i natpis sa ploče koju je Općina Stari Grad postavila na njenom ulazu 1996. godine – “učinio vječnim historijske i duhovne korijene Bosne”. Prije pet godina, povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja Maka Dizdara, Fondacija Mak Dizdar i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine pokrenuli su inicijativu da u tom prostoru uspostave Makovu hižu ili Muzej Maka Dizdara. Tadašnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić obećali su tada pomoć i podršku u realizaciji ove inicijative, no bila su to samo pusta obećanja.


“Iz Predsjedništva je stigla obavijest da je predsjednik nakon brojnih urgencija da konačno ispuni svoje obećanje cijelom ovom projektu ‘dao minus’ (čitaj: ne interesuje ga), dok je Općina Stari Grad ignorisala brojne dopise, uključujući i peticiju koju je potpisalo više od 1.000 građana”, kaže Gorčin Dizdar, unuk Maka Dizdara i nosilac ove inicijative.


Posljednjih dana ova priča dobila je krajnje neočekivan epilog – u spomenutom prostoru, za kojeg nadležni nisu imali volje da postane mjesto koje čuva uspomenu na stvaralaštvo Maka Dizdara, otvoren je hookah lounge bar simboličnog naziva “Mak”.


“Pokušavam artikulisati misli povodom ove barbarske, autodestruktivne, šibicarske odluke Općine Stari Grad, ali i dalje osjetim samo nejasnu mučninu u stomaku. Šta reći? Da li bi se i najgori neprijatelj Makova djela i bosanskohercegovačke kulture usudio uraditi nešto ovako? Da li je ovo išta bolje od ratnih ustaških vlasti koje su u Stocu izrešetale Makovu bistu i bacile je u Bregavu? Od navodnih spletki srpskih nacionalista koje su dovele do Makove prerane smrti nad montiranim pismom deložacije iz vlastitog stana”, pita se Gorčin Dizdar.


“Ne znam. Jedino što znam je da se osjećam sasvim nemoćno pred ovom najezdom primitivizma i pijačarskog mentaliteta koji je na najboljem putu da uništi i posljednje tragove društva u kakvom sam vjerovao da živim i za koje sam smatrao da se vrijedi boriti”, dodaje.


Autorska prava i porodični sporovi


U međuvremenu su se oglasili i iz Općine Stari Grad, pojašnjavajući da u Luledžinoj 12 nije otvoren Muzej Maka Dizdara jer “Fondacija Mak Dizdar koja je pokrenula inicijativu nema autorska prava na lik i djelo Maka Dizdara”.


“Javna upotreba lika i djela Maka Dizdara protuzakonita je bez saglasnosti nosilaca autorskih prava”, poručuju iz Općine Stari Grad, dodajući kako im se, u istom periodu u kojem je Gorčin Dizdar podnio zahtjev za spomenutim prostorom, obratio najmlađi sin Maka Dizdara “iznoseći detalje koji Općini do tada nisu bili poznati”.


“Naime, Majo Dizdar tada je tvrdio da autorska prava na lik i djelo, kao i korištenje imena Maka Dizdara, imaju Makovi nasljednici – sinovi Majo i Faruk Dizdar sa po 1/3 autorskog prava, te nasljednici njihovog preminulog brata Envera Dizdara sa 1/3. I ništa se, baš ništa, oko Maka, njegovog lika i djela ne smije činiti bez dozvole nosilaca autorskih prava”, navode.


“Općina Stari Grad ni tada, a ni sada nije željela, niti će poduzimati bilo kakve aktivnosti po pitanju korištenja ovog prostora u svrhu otvaranja muzeja ili bilo čega drugog u vezi Maka Dizdara sve dok porodica ne riješi sve sporove oko autorskih prava”, poručuju iz Općine Stari Grad.


U odgovoru na objavu Općine Stari Grad, Gorčin Dizdar kaže kako je riječ o “neuvjerljivom i neutemeljenom pokušaju pronalaska alibija za ignorantski odnos prema bosanskohercegovačkom kulturnom naslijeđu”.


“Nijednom riječju se nisu osvrnuli na suštinski problem, a to je arhitektonsko i sadržajno uništavanje ili, bolje reći, svjesno dopuštanje propasti jednog simbolički izrazito značajnog mikrolokaliteta u historijskom jezgru Sarajeva”, ističe Gorčin Dizdar.


Naglašava kako “tvrdnja navedena u reagovanju Općine Stari Grad da je javna upotreba lika i djela Maka Dizdara protuzakonita bez saglasnosti nosilaca autorskih prava” nije istinita, pojašnjavajući da je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine vlasnik velikog fundusa rukopisne ostavštine Maka Dizdara, “koju je još 1980-ih godina otkupio od nasljednika autorskih prava Maka Dizdara, uključujući i njegovog sina Maju Dizdara”.


“Prema tome, Muzej ima potpuno pravo da rukopisnu ostavštinu Maka Dizdara prezentira javnosti na način na koji njegovo rukovodstvo smatra prikladnim, bez potrebe za sticanjem dodatne saglasnosti nasljednika autorskih prava”, ističe Dizdar.

Dodaje kako je Općina Stari Grad “bez provjeravanja pravne utemeljenosti preuzela tvrdnju Maje Dizdara i iskoristila je kao tobožnji razlog za odbijanje inicijative Fondacije Mak Dizdar i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine za osnivanje muzeja Maka Dizdara u Malim dairama”.


“Pri tome je prilikom sastanka s predstavnicima Fondacije Mak Dizdar i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 2017. godine, načelnik Općine Stari Grad iznio sasvim druge razloge za odbijanje inicijative, tvrdeći da se u tom prostoru osniva Kuća zanata. Nadalje, Općina Stari Grad nikada nije odgovorila na niz dopisa Fondacije Mak Dizdar ovim povodom”, kaže Dizdar.


“S obzirom da je pitanje donekle relevantno i jedina slamka za koju se mogu uhvatiti zagovornici nargilhane, odgovoriću: ne, nisam bio na licitaciji zato što nisam ni znao da se dešava. Ja sam informisan od strane Općine Stari Grad da će u tom prostoru biti osnovana Kuća zanata i smatrao sam da je to završena priča. Općina očigledno nije imala nikakve želje da tu bude osnovan muzej Maka Dizdara, jer nas je vrlo jednostavno mogla informisati da će biti održana licitacija”, dodaje.


Isto tako ukazuje i na mogućnost da općina direktno dodijeli prostor u slučajevima kada se radi o javnom interesu Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, Kantona Sarajevo ili općine, kao što je to navedeno u članu 19. Odluke o dodjeli zakupa poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Stari Grad. Ni to se nije dogodilo.


Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još