Iz Vlade FBiH saopćeno

Penzije u Federaciji BiH povećavaju se za 11 posto

Hronika21.04.22, 11:58h

Penzije u Federaciji BiH povećavaju se za 11 posto
Odlukom Upravnog odbora Zavoda PIO/MIO redovno usklađivanje penzija u ovoj godini iznosi 7,3 posto, a današnjom odlukom Vlade FBiH o vanrednom usklađivanju penzije se uvećavaju za 3,50 posto

 

 

Na osnovu donesenih odluka o redovnom i vanrednom usklađivanju, penzije u Federaciji BiH bit će uvećane za 11 posto, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

Kako je navedeno, Odlukom Upravnog odbora Zavoda PIO/MIO redovno usklađivanje penzija u ovoj godini iznosi 7,3 posto, a današnjom odlukom Vlade FBiH o vanrednom usklađivanju penzije se uvećavaju za 3,50 posto.

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici se upoznala sa Odlukom o redovnom usklađivanju penzija za 2022. godinu, u iznosu od 7,3 posto, koju je u skladu sa članom 79. Zakona o PIO/MIO donio Upravni odbor Federalnog zavoda PIO/MIO 13.4.2022. godine. Usklađivanje po ovoj odluci pripada počev od 1.1.2022. godine.

 

Upravni odbor Zavoda PIO/MIO je naveo da je, u skladu s odredbama člana 79. Zakona o PIO/MIO, koji definira način i parametre za donošenje odluke o redovnom usklađivanju penzija, na osnovu službenih podataka Federalnog zavoda za statistiku, utvrdio iznos usklađivanja, odnosno povećanja penzija. Sve penzije, s izuzetkom najviših i ostvarenih u 2022., bit će uvećane za 7,3 posto.

 

Naime, prema podacima koje je Zavodu PIO/MIO, dostavio Federalni zavod za statistiku, rast BDP-a u 2021. godini iznosio je 12,5 posto, dok je u istom periodu indeks potrošačkih cijena porastao za 2,1 posto. Primjenjujući zakonom definiranu formulu usklađivanja penzija, prema kojoj pedeset posto iznosa dva navedena parametra u zbroju daju iznos usklađivanja, dolazi se do postotka od 7,3 posto.

 

S obzirom na to da je na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju, penzije ostvarene prema odredbama navedenog zakona bit će usklađene u jednakom postotku kao i penzije ostvarene prema Zakonu o PIO/MIO, odnosno 7,3 posto.

 

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici donijela i Odluku o vanrednom usklađivanju penzija, kojom se u skladu sa članom 80. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, odlučuje da se izvrši vanredno usklađivanje penzija u procentu od 3,5 posto, izuzev najviših penzija ostvarenih po zakonu.

 

Odluka o vanrednom usklađivanje penzija primjenjivat će se od isplate penzija za juni 2022. godine, a realizaciju odluke zadužuje se Federalni zavod PIO/MIO.

 

U obrazloženju odluke je navedeno da je odredbom člana 80. Zakona o PIO propisano da Vlada Federacije može odlučiti da izvrši vanredno usklađivanje penzija, koje se može provesti jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini veća od 3% i ako nema akumuliranog deficita budžeta Federacije, a najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini. Ova mogućnost ne obuhvata najviše penzije sve dok najniži iznos penzije ne dostigne 1/5 (jednu petinu) iznosa najviše penzije ostvarene prema zakonu. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je zaprimilo akt Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje 20.4.2022. godine, kojim je dostavljena informacija da su se stekli uslovi za vanredno usklađivanje penzija u procentu od 3,5 posto.

 

Ukupan iznos sredstava potreban za isplatu penzija u 2022. godini, uključujući i redovno i vanrednog usklađivanja penzija osiguran je u budžetu FBiH za ovu godinu, stoji u saopćenju.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!