Spremni pomoći

BNF: Sumnjali smo na atentat na muftiju Zukorlića! Zahtijevamo međunarodnu istragu!

Hronika15.04.22, 11:35h

BNF: Sumnjali smo na atentat na muftiju Zukorlića! Zahtijevamo međunarodnu istragu!
Pribojavali smo se da sva ta njegova aktivnost i djelovanje remeti planove brojnim političkim i drugim faktorima na unutar regionalnom planu ali i šire na međunarodnom planu, te da zbog svega toga on može postati meta atentata, saopšteno je iz Bošnjačke nacionalne fondacije

 

 

 

Nove okolnosti u vezi sa dokazima o eventualnom trovanju kao uzroku smrti muftije Muamera Zukorlića, dodatno i iznova su uznemirile sve Bošnjake ali i brojne pojedince iz drugih zajednica, saopšteno je iz Bošnjačke nacionalne fondacije.

 

- Akademik Zukorlić je bio jedan od prvih inicijatora i osnivača Bošnjačke nacionalne fondacije, i svima je to poznato, čovjek koji je na prostoru cijelog regiona, a i mnogo šire, osnivač i pokretač brojnih drugih institucija i organizacija preko kojih se uspostavljao jedan novi i potpuno originalni sistem vrijednosti. Rahmetli Muftija se nije mirio uspostavljenim pravilima na kojima su se hranili podjele i sukobi, na kojima se podizala platforma budućih sukoba među narodima i državama regiona, već je upravo svojim kompleksnim kulturološko-političkim djelovanjem rušio koncepte sukoba i gradio mostove saradnje i pomirenja naroda na principima pravde. Kao veliki poznavalac pravde koju je crpio iz Božje riječi, na kojoj počiva kosmos, ali i ljudska zajednica na zemlji, rah. Muftija Zukorlić je svojim djelovanjem cijelom balkanskom regionu povratio nadu da je moguć suživot brojnih naroda i zajednica bez ratova i stradanja, uz dijalog i pomirenje. Njegova riječ je bila postala duhovna hrana za običnog i obespravljenog čovjeka i putokaz narodima kako izaći iz stereotipa rata svih protiv sviju, koji kao takav već dugo živi na Balkanu.

 

Posebno je uspio podići dostojanstvo Bošnjaka na Balkanu, i uspostaviti međuetnički vrijednosni balans koji je i u ratnim i postratnim godinama bio potpuno narušen, a Bošnjaci označeni kao nepoželjan narod. Uspio je povratiti i ponovo vrijednosno oživjeti i uspostaviti već potisnuti pojam Sandžaka kao regiona koji spaja narode i države i u značajnoj mjeri poništiti pogrešnu predstavu o Sandžaku kao regiona koji je prijetnja miru u regionu.

 

Pribojavali smo se da sva ta njegova aktivnost i djelovanje remeti planove brojnim političkim i drugim faktorima na unutar regionalnom planu ali i šire na međunarodnom planu, te da zbog svega toga on može postati meta atentata. Njegova iznenadna smrt je već na prvu informaciju kod većine ljudi koji su ga poznavali upalila upravo onu sumnju da njegova smrt nije uzrokovana prirodnim faktorima već da je posljedica ataka na njega specijalnim metodama i sredstvima. Posljednje informacije u vezi sa izvršenim analizama, potvrđuju tu početnu sumnju, te nas svih koji smo bili njegovi prijatelji i sljedbenici njegovog puta pravde i pomirenja obavezuje da od njegove porodice i državnih vlasti Republike Srbije zatražimo da se u istražnom postupku koji je pokrenula porodica, obavezno uključe i međunarodni istražni organi kako bi se što prije i objektivnije došlo do neophodne istine o tome da li je već iskazana sumnja o ubistvu, zaista osnovana te da se u tom slučaju što prije otkriju vinovnici zločina.

 

Bošnjačka nacionalna fondacija sa sjedištem u Sarajevu i svojim ograncima u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, Švedskoj i Danskoj, u tom smislu, stoji na raspolaganju i spremna je pomoći da se uz međunarodnu pomoć dođe do pune istine o uzrocima smrti akademika i muftije, rahm. Muamera ef. Zukorlića zaključuje se u sopštenju Bošnjačke nacionalne fondacije, a koje su potpisali Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević, predsjednik BNF-a; Muamer Džanković, predsjednik BNF-a u Austriji; Midhet Jakupović, predsjednik BNF-a u Švicarskoj; Harun Merdić, predsjednik BNF-a u Njemačkoj; Elvir Bajraktarević, predsjednik BNF-a u Švedskoj i Kenan ef. Ćosić, predsjednik BNF-a u Danskoj.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još