Analizirali situaciju u BiH i regionu

Vučić nakon susreta sa Schmidtom: Ne slažem se s korištenjem bonskih ovlasti

Front14.04.22, 11:48h

Vučić nakon susreta sa Schmidtom: Ne slažem se s korištenjem bonskih ovlasti
Christian Schmidt je u utorak suspendirao Zakon o nepokretnoj imovini koji je ranije donio bh. entitet Republika Srpska

 

 

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u četvrtak su u Beogradu analizirali situaciju u regiji, posebno u Bosni i Hercegovini.

 

Schmidt je iznio svoje viđenje razloga za upotrebu bonskih ovlasti, prenosi Tanjug.

 

Vučić je izrazio neslaganje s posljednjim odlukama visokog predstavnika i primjenom bonskih ovlasti, za koje smatra da “ne doprinose stabilnosti”.

 

Vučić i Schmidt su se saglasili da je očuvanje mira u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji od presudnog značaja za ekonomski napredak Zapadnog Balkana, navedeno je iz ureda predsjednika Srbije.

 

Christian Schmidt je u utorak suspendirao Zakon o nepokretnoj imovini koji je ranije donio bh. entitet Republika Srpska.

 

Zakon je suspendirao pozivajući se na bonske ovlasti koje mu daju pravo sankcinirati osobe ili pravne akte koji urušavaju pravni poredak u Bosni i Hercegovini.

 

Entitetski zakon o nepokretnoj imovini trebao je osigurati da državna imovina Bosne i Hercegovine pređe u vlasništvo RS-a.

 

Entitetske vlasti donijele su ga ove godine, a treba je stupiti na snagu 13. aprila.

 

Schmidt je ranije pozvao vlasti RS-a da preduzmu aktivnosti da se Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u RS-u odmah stavi van snage te da je on ništavan.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 57

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još