od danas na crnoj listi

Vlada Velike Britanije uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović: Šta im se sve zabranjuje?

Front11.04.22, 14:08h

Vlada Velike Britanije uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović: Šta im se sve zabranjuje?
Ovo nisu sankcije protiv Republike Srpske, niti njenih građana. Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama - navodi se u saopštenju

 

 

 

 

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je danas objavila informaciju o prvim sankcijama uvedenim u okviru režima za sankcije za Bosnu i Hercegovinu.


Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je sankcionisala Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.


Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Ujedinjenom Kraljevstvu.


Ministrica vanjskih poslova je izjavila:


- Ova dva političara namjerno podrivaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je prijetnja za stabilnost i sigurnost diljem Zapadnog Balkana. Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost.


Ovo nisu sankcije protiv Republike Srpske, niti njenih građana. Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama - navodi se u saopštenju, uz pojašnjenje da regulativa iz 2020. godine o sankcijama za BiH – omogućava Ujedinjenom Kraljevstvu da identificira pojedince koji:


- podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom karakteru ili ustavnom poretku BiH,
- njenom miru, stabilnosti ili sigurnosti,
- spriječavaju implementaciju Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma,
- ili bilo koje drugo djelovanje, politike ili aktivnosti koje podrivaju Opšti okvirni mirovni sporazum.


Zapljena imovine: Zapljena imovine spriječava bilo kog britanskog građanina, ili kompaniju u Ujedinjenom Kraljevstvu, da putem finansijskih ili drugih ekonomskih resursa u posjedu ili pod kontrolom sankcionisane osobe na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva, radi sa tom osobom.


Zabrana putovanja: Zabrana putovanja znači da sankcionisanoj osobi mora biti zabranjen ulaz ili ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, s uslovom da osoba nije obuhvaćena odjeljkom 8B Zakona o imigraciji iz 1971. godine.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još