Lijepa vijest za Bosance

Hrvatska ukida skoro sve mjere: Evo koji dokument vam, osim pasoša, treba za ulazak u državu... (Ispravljeno)

Hronika07.04.22, 19:22h

Hrvatska ukida skoro sve mjere: Evo koji dokument vam, osim pasoša, treba za ulazak u državu... (Ispravljeno)
Korištenje maski će u najvećoj mjeri ovisiti o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinosti, a ne o nadziranju i sankcijama, dodao je

 

 

Izvršena je ispravka naslova u kojem je bilo navedeno da je Hrvatska ukinula sve epidemiološke mjere vezane za covid-19, što je nakon analize utvrđeno kao netačna informacija, te da Hrvatska nije ukinula sve mjere, već kako slijedi u tekstu.

 

Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske u četvrtak je izvijestio o ublažavanju nekih epidemioloških mjera uvedenih radi suzbijanja epidemije COVID-19. 

 

“S obzirom na dobre podatke, Stožer je već sedmicama u zasjedanju i pripremili smo odluke kojima se ukida najveći dio epidemioloških mjera, s time da i dalje ostaje obaveza maski. Dodatni element je dolazak toplijeg vremena, češći boravak na otvorenom i češće provjetravanje.

 

Posebno bih želio istaknuti ovu odluku o mjeri maski. Osnovna novost je što nju omogućava povoljna epidemiološka situacija, pa se nošenje maski propisuje kao obaveza samo u okolnostima visokog rizika, a u okolnostima nižeg rizika je ona samo preporuka. Obavezno će biti samo u zdravstvenim ustanova, kod zaposlenika i pacijenata i svima koji dolaze u zdravstvene ustanove, kao i u socijalnim ustanovama”, rekao je na početku Davor Božinović, prenosi hrvatski mediji.

 

Korištenje maski će u najvećoj mjeri ovisiti o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinosti, a ne o nadziranju i sankcijama”, dodao je.

 

Druga odluka odnosi se na prelazak granice. U odnosu na staru odluku, najvažnija promjena je da više nema zabrane ulaska u Hrvatsku, bez obzira na to iz kojih zemalja se dolazi.

 

“Više nema zabrane ulasku u Republiku Hrvatsku, bez obzira na to iz koje zemlje dolazite. Osobama koje dolaze iz Europske unije ne trebaju COVID potvrde, dok potvrda treba za ostale državljane”, rekao je Božinović.

 

Pojasnio je i kada mjera stupa na snagu:

 

“Mjere stupaju na snagu u subotu. Od sutra u ponoć stavljamo izvan snage skoro sve dosadašnje mjere”, dodao je Božinović.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 44

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još