VIDEO/ Glavni tužilac MRMKS-a u posjeti BiH

Brammertz: U BiH nikad više slučajeva negiranja genocida, a to je posljednja faza počinjenja zločina

Hronika07.04.22, 17:09h

Brammertz: U BiH nikad više slučajeva negiranja genocida, a to je posljednja faza počinjenja zločina
Govoreći o radu tužilaštava u BiH u procesuiranju počinitelja ratnih zločina, ocijenio je da je tokom godina bilo određenog napretka, ali daleko bi od istine bilo ako bi se reklo da se istrage provode na savršen način, posebno ako se uzme u obzir da je u Haagu podignuta optužnica protiv 161 osobe, što je više nego svi ostali međunarodni tribunali zajedno, ali ta brojka još uvijek je vrlo mala ako se zna da je 3.000 osoba predmet istraga u BiH

 

 

Već 14 godina dolazim Bosnu i Hercegovinu i nikada kao sada nisam vidio više slučajeva negiranja genocida, kao posljednje faze počinjenog najstrašnije zločina te veličanja ratnih zločinaca, to ne znači da su ljudi prije desetak godina mislili drugačije nego su samo bili oprezniji u iznošenju svojih mišljenja, a danas se više niko ne boji tako govoriti.

 

Kazao je to danas glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Serge Brammertz koji boravi u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini u okviru sačinjavanja izvještaja za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija te je danas održao predavanje studentima Univerziteta u Sarajevu.

 

Budući da je svoju posjetu započeo u ponedjeljak u Srebrenici, a sutra odlazi u Banju Luku te da se susreo s brojnim dužnosnicima u BiH i diplomatama, kazao je da mu je vrlo važno govoriti pred studentima i mladima kojima je poručio da o svemu budu kritični i ne uzimaju stvari zdravo za gotovo nego da svaku tvrdnju provjere, potkrijepe činjenicama i donose vlastite stavove.

 

Govoreći o radu tužilaštava u BiH u procesuiranju počinitelja ratnih zločina, ocijenio je da je tokom godina bilo određenog napretka, ali daleko bi od istine bilo ako bi se reklo da se istrage provode na savršen način, posebno ako se uzme u obzir da je u Haagu podignuta optužnica protiv 161 osobe, što je više nego svi ostali međunarodni tribunali zajedno, ali ta brojka još uvijek je vrlo mala ako se zna da je 3.000 osoba predmet istraga u BiH.

 

- Samo smo djelomično zadovoljni jer bi trebalo da se vodi više procesa na srednjem i visokom nivou. Ipak najviše brine regionalan saradnja budući da Hrvatska ne pruža ono što bi trebala raditi u okviru te saradnje, a tu su i problemi u saradnji sa Srbijom. Nezamislivo je za mene, nekoga ko je tužilac i ko vjeruje u pravdu i ko ne želi vidjeti nekažnjivost, da je na desetine osumnjičenih za ratne zločine našlo utočište nekoliko kilometara dalje od mjesta gdje se istraga vodi - kaže Brammertz.

 

Kada je u pitanju veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida, Brammertz je pozvao međunarodnu zajednicu da snažnije reagira na to jer u čemu je poenta da Ujedinjeni narodi formiraju Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ako njegove odluke nisu prihvaćene i poštovane, a i pitao je kako je moguće da su neke političke stranke ponose što su njihovi podržavaoci ratni zločinci.

 

- Kriminalni dosijei nisu još završeni i to je ono što želim naglasili u svim zemljama regije. Ne znam da li znate, ali ako se osuđeni za krađu bicikla u svojoj zemlji to će biti u vašem dosijeu, ali ako ste osuđeni u Haagu za zločin genocida ili druge ratne zločine to ne ulazi u vaš krivični dosije i ne spriječava vas da se kandidirate na izborima. To je neprihvatljivo, o čemu smo razgovarali s ministrom pravde i ministricom vanjskih poslova BiH - dodao je Brammertz.

 

Jasno mu je da su građani nezadovoljni pravnim sistemom u BiH, ali je mišljenja da je najveća odgovornost na političarima koji moraju mnogo odgovornije i zrelije pristupiti svim ovim pitanjima.

 

Na kraju je podvukao da je poricanje genocida posljednja faza počinjenja tog zločina jer se radi o kriminalnoj namjeni poticanja na počinjenje takvog zločina, razara zajednicu i vrijeđa žrtve tog zločina.

 

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kazao je da je Brammertz naistaknutija ličnost međunarodnog prava današnjice, dodajući da je značaj međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju od neprocjenjivog značaja za pravdu i pravičnost na ovim prostorima kao i satisfakcija svim žrtvama koje su prošle neviđene patnje i stradanja u proteklim ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije, a posebno Bosne i Hercegovine.

 

Gostovanje glavnog tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Sergea Brammertza organizirano je u saradnji s Fakultetom političkih nauka Univerzitet u Sarajevu, Institutom za historiju i Institutom za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!