Federalni ministar rada i socijalne politike nakon sjednice Vlade

Drljača: Novi penzioneri imat će vrijednost općeg boda u iznosu od 16,35 KM

Front07.04.22, 14:31h

 Drljača: Novi penzioneri imat će vrijednost općeg boda u iznosu od 16,35 KM
Očekujemo da će redovno i vanredno usklađivanje u ovoj godini biti u iznosu većem od 10 posto, istakao je Drljača

 

 

 

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je da je Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici dala saglasnost Federalnom zavodu PIO za usklađivanje vrijednosti općeg boda za ovu godinu u iznosu od 4,8 posto.

 

- To znači da osobe koje ove godine ostvaruju pravo na penziju imat će vrijednost boda od 16,35 KM. Ovo ne treba miješati sa redovnim i vanrednim povećanjem penzija koje se odnosi na postojeće penzionere. Dakle, ovdje se radi o usklađivanju vrijednosti općeg boda za nove penzionere i to se usklađivanje radi u skladu sa članom 78 Zakona o PIO. Vrijednost općeg boda se utvrđuje na osnovu podataka Federalnog zavoda za statistiku, a prema porastu prosječne bruto plate u Federaciji za prošlu godinu – kazao je Drljača.

 

Podvukao je da se redovno i vanredno usklađivanje penzija vrši po odredbama iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO koji su nedavno usvojili oba doma Parlamenta Federacije BiH.

 

- Očekujemo da će redovno i vanredno usklađivanje u ovoj godini biti u iznosu većem od 10 posto – istakao je Drljača.

 

Također, rekao je da je na inicijativu osoba sa invaliditetom Vlada FBiH usvojila zaključak da se Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zaduži da sačini prednacrt zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osoba s invaliditetom u FBiH, te da se u proces izrade prednacrta zakona uključe predstavnici nevladinog sektora. Rok za izvršenje zaključka je šest mjeseci.

 

- To je potreba i želja da ova kategorija osoba dobije svoj zakon kako bi na jedan pravičan način utvrdila se njihova prava i visina naknade. To je nešto što dugujemo osobama s invaliditetom s obzirom da znamo da se ta visina njihove naknade nije mijenjala od 2016. godine kada je utvrđena u visini od 278 KM – poručio je Drljača.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!