Nakon održanih izbora u Srbiji

Pretresli 'najvažnija pitanja': Putin i Vučić upravo razgovarali telefonom, objavljeni detalji

Front06.04.22, 13:16h

Pretresli 'najvažnija pitanja': Putin i Vučić upravo razgovarali telefonom, objavljeni detalji
Predsjednik Vučić zahvalio je na čestitkama i rekao da će Republika Srbija nastaviti da vodi politiku evropskog puta, uz očuvanje svojih iskrenih i tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom

 

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

 

Kako javljaju srbijanski mediji, razgovoraju o “najvažnijim pitanjama”.

 

Srbijanski Blic objavio je detalje u kojima navode da je Putin u telefenskom razgovoru čestitao predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na ubjedljivoj pobjedi na predsjedničkim izborima i na veoma značajnoj pobjedi SNS na parlamentarnim izborima.

 

“On je ovom prilikom poželio predsjedniku Vučiću sreću i uspjeh na odgovornoj dužnosti šefa države i napredak Srbije u narednih pet godina, uz uvjerenje da će Srbija i Rusija sačuvati istinski prijateljske odnose. Predsjednik Vučić zahvalio je na čestitkama i rekao da će Republika Srbija nastaviti da vodi politiku evropskog puta, uz očuvanje svojih iskrenih i tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom.

 

Dvojica predsjednika analizirali su ekonomsku situaciju i bilateralne odnose u sferi energetike i trgovinske razmjene, koja je u 2021. i u prva dva mjeseca 2022.god zabilježila rast, što je dobar znak naše uspješne saradnje”, navodi se u saopštenju.

 

Između ostalog, navodi se da je Vučić je upoznao predsjednika Putina sa teškoćama sa kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte i izrazio uvjerenje da će rukovodstva Gaspromnjefta i Republike Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije.

 

“U isto vrijeme predsjednici Vučić i Putin su konstatovali da dugogodišnji ugovor za gas, koji je imala Srbija, ističe 31. maja tekuće godine, te da je neophodno u najkraćem vremenskom periodu pokrenuti razgovore o cijeni, količinama i drugim uslovima nabavke ovog, za Srbiju, važnog energenta.

 

Na kraju, Putin je informisao Vučića o događajima u Ukrajini i razlozima kojima se Rusija rukovodila za sprovođenje, kako je Putin rekao, operacije u Ukrajini, a Vučić se pozvao na, Putinu već dobro poznate stavove Srbije, i zaključke Vijeća za nacionalnu sigurnost, izrazivši nadu da će se sukob u Ukrajini okončati u najkraćem periodu”, zaključuje se u saopštenju.

 

Podsjetimo, nakon održanih izbora u Srbiji, predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je na pobjedi Aleksandri Vučiću.

 

Predsjednik Rusije tada naveo da rezultati izbora potvrđuju široku podršku građana Srbije kursu Aleksandra Vučića usmjerenom “rješavanju urgentnih socijalnih i ekonomskih problema i vođenju nezavisne vanjske politike”.

 

“Očekujem da će vaš rad na čelu države nastaviti da doprinosi jačanju strateškog partnerstva koje postoji između naših država. To, nesumnjivo, odgovara interesima bratskih naroda Rusije i Srbije, piše u Putinovoj čestitki.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još