VIDEO/ Najznačajniji datum u historiji bh. prijestolnice

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti obilježen Dan grada Sarajeva

Hronika06.04.22, 10:39h

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti obilježen Dan grada Sarajeva
Šesti april najznačajniji je datum u historiji Sarajeva. To je dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizira početak opsade Sarajeva u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini. Zbog toga se 6. april obilježava kao dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu i kao Dan grada

 

 

 

 

Brojne delegacije svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini položili su danas cvijeće i odali počast svim nastradalima na nekoliko lokacija u Sarajevu povodom obilježavanja Dana grada Sarajeva.

 

Cvijeće je položeno na spomen obilježju "Vječna vatra", šehidskom mezarju "Kovači", Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 92.-95., Spomen obilježju ubijenim policajcima u Velikom parku kao i na gradskim grobljima.

 

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić čestitala je Dan grada Sarajeva kazavši da je to dan kada se slavi glavni grad Bosne i Hercegovine i njegove ljepote, ali i hrabrost bh. građana.

 

Kazala je i da će građanima Sarajeva danas na Dan grada biti poklonjena i nanovo otvorena rekonstruirana Bistrička stanica u kojoj je smješten i Muzej "Valter brani Sarajevo", a bit će održana i svečana sjednica Gradskog vijeća kada će biti dodijeljena priznanja.

 

Šesti april najznačajniji je datum u historiji Sarajeva. To je dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizira početak opsade Sarajeva u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini. Zbog toga se 6. april obilježava kao dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu i kao Dan grada.

 

Tokom opsade grada, najduže u historiji modernog ratovanja, ubijeno je oko 11.500 ljudi, od toga 1.601 dijete. Najmanje 50.000 osoba je tokom granatiranja ranjeno. Više od 300 granata dnevno ispaljivano je tokom osade Sarajeva, sa okolnih brda, gdje je bila stacionirana artiljerija Jugoslovenske narodne armije i Vojske Republike Srpske.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još