VIDEO/ Visoki predstavnik u svom stilu

Schmidt: Put od Dejtona do Brisela ćemo zajedno nastaviti... Uzdam se u parlament, nastavit ćemo pratiti šta se dešava

Front05.04.22, 16:48h

Schmidt: Put od Dejtona do Brisela ćemo zajedno nastaviti... Uzdam se u parlament, nastavit ćemo pratiti šta se dešava
Trenutna kriza koja je nastala međusobnim blokadama u zemlji, ne može više tako ostati. Zbog toga ćemo nastaviti pratiti šta se događa i nastavit ćemo s diskusijama, istakao je Schmidt

 

 

 

Visoki predstavnik Christian Schmidt uoči današnjeg susreta s ministrom vanjskih poslova Mađarske Peterom Szijjartom u Sarajevu izjavio je da ova, kao i posjete drugih visokih zvaničnika, pokazuju da je međunarodna zajednica svjesna značaja Bosne i Hercegovine za regionalnu stabilnost.

 

- Zbog toga danas na 30. godišnjicu od početka opsade Sarajeva imamo jasnu poruku. Upravo sada, kada se međunarodno pravo krši na granici Evropske unije i kada Rusija vodi nemilosrdan agresorski rat, moramo jasno pokazati da vjerujemo u pravila i neprikosnovenost ljudskih prava i međunarodnih sporazuma - rekao je Schmidt.

 

Uspjeh Dejtona, prema njegovim riječima, jeste da su godine nakon Dejtona donijele mir. Naveo je da je put prije Dejtona bio predug i koštao mnogo nedužnih života.

 

- Ja sa svoje strane mogu reći da sam garant da se to neće još jednom dogoditi. Ne kažem ovo zato što se plašim da je mir u opasnosti. Ali, ovo kažem kao poruku svim onim 'ludim' koji misle da se mogu igrati neprikosnovenošću ljudi - naveo je Schmidt.

 

Izrazio je zahvalnost međunarodnoj zajednici, EU i članicama NATO-a da učestvuju u tome.

 

- Upravo dolazim iz Butmira gdje sam razgovarao sa komandantom EUFOR-a. Želim se zahvaliti svim tim vojnicima, uključujući i 200 mađarskih vojnika, koji daju svoj doprinos Bosni i Hercegovini da nastavi u miru – dodao je Schmidt.

 

Visoki predstavnik je naglasio da niko ovdje ne smije generisati bilo kakvu nesigurnost.

 

- Put od Dejtona do Brisela ćemo zajedno nastaviti. Trenutna kriza koja je nastala međusobnim blokadama u zemlji, ne može više tako ostati. Zbog toga ćemo nastaviti pratiti šta se događa i nastavit ćemo s diskusijama - istakao je Schmidt.

 

Dodao je da se uzda u parlament i u to da je međunarodna zajednica u BiH spremna podržati konstruktivne snage.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još