FOTO/ Poligamija u Čečeniji i nije tako neuobičajena

Ona je druga žena Ramzana Kadirova? Ugledao ju je kada je imala 14 godina, a sada je milionerka!

Lifestyle02.04.22, 14:53h

Ona je druga žena Ramzana Kadirova? Ugledao ju je kada je imala 14 godina, a sada je milionerka!
Ukupna imovina dvije supruge Ramzana Kadirova, koja je procijenjena na oko osam miliona dolara, daleko je veća od imovine koju je on mogao da stekne sa platom prijavljenom 2008. godine, primjećuje OCCRP

 

 

 

Budući da nije tajna da Ramzan Kadirov odavno podržava poligamiju koja u Čečeniji i nije tako neuobičajena, ali je u tehničkom smislu u suprotnosti sa zakonom Ruske Federacije, čečenski lider i jedan od bliskih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina, kako otkriva "Projekt", partner OCCRP (Projekat za prijavljivanje organizovanog kriminala i korupcije), ima i navodno drugu ženu, pored zvanične, prenosi Mondo.rs.

 

U pitanju je, navodno, mlada ljepotica Fatima Kazujeva, koju je Ramzan prvi put ugledao 2006. kada je imala samo 14 godina i kada je učestvovala na jednom izboru za mis, gdje je osvojila drugo mjesto. Ljubav je, kako su isticali ljudi bliski Kadirovu, tada odmah planula, iako je Ramzan, koji sada ima 44 godine, dosta stariji od Fatime.

 

Kako je objelodanila organizacija Projekat za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, nova Kadirovljeva izabranica veoma brzo je postala ozbiljna milionerka, koja u svom vlaništvu ima tri stana u srcu Moskve. Njihova vrijednost procijenjena je na oko pet miliona dolara.

 

Takođe, nebrojeno mnogo projekata, koji se vezuju za Fatimino ime, finansirani su iz Fondacije Ahmat Kadirov, nazvane po pokojnom ocu predsjednika Čečenije. U te projekte spadaju rehabilitacioni centar koji vodi kompanija Fatimine majke, te školu i džamiju koje nose ime njenog oca.

 

- Ukupna imovina dvije supruge Ramzana Kadirova, koja je procijenjena na oko osam miliona dolara, daleko je veća od imovine koju je on mogao da stekne sa platom prijavljenom 2008. godine, primjećuje OCCRP.

 

Takmičenje za mis

 

Inače, te 2006. godine, kada je Ramzan upoznao buduću izabranicu, Čečenija je uprkos strogom islamskom zakonu odlučila da organizuje izbor za mis. Kako su tada objašnjavali organizatori, cilj im je da o njihovoj zemlji u svijet ode i neka malo drugačija slika, a ne samo slika oružja i ratova.

 

Tako je, uprkos protivljenju mnogobrojnih konzevativnih struja, ali i vjerskog odbora, oko 20 mladih ljepotica tog dana plesalo, pjevalo, nadmetalo se u kuhanju, recitovanju i drugim umijećima.

 

Međutim, nakon što je izbor završen, a Fatima proglašena drugom, nastupio je sudbonosni trenutak za nju.

 

Ona je plakala nezadovoljna plasmanom, zbog čega ju je Ramzan i primijetio. Tada ju je pozvao kod sebe i rekao joj da zapleše za njega i za ostale prisutne moćnike, bacajući ogromne količine novca pod njene noge. Novinar Komersanta, koji je bio na mjestu događaja, posvjedočio je da je djevojka igrala tradicionalni ples lezginku, a da je podu oko nje te večeri završilo oko 30.000 dolara.

 

I tako je pobjednica izbora za mis dobila mjesto u vladi i titulu "vodećeg modela" modne kuće "Firdous" koja pripada porodici Kadirov. Ali je Fatima dobila mnogo veću 'nagradu' - postala je supruga najmoćnijeg čovjeka u zemlji, a i šire i prava bogatašica.

 

Što se tiče poligamije, ona je u Čečeniji prihvatljiva i dozvoljava da muškarac ima do četiri žene, ali pod uslovom da je u stanju da im obezbijedi iste uslove života i da im pruži jednaku pažnju. Uslov je i da im omogući da žive na odvojenim mjestima.

 

- Podržavam da muškarac ima četiri žene, ali mora da im obezbijedi sve što im je potrebno. Tako možemo riješiti demografske probleme u Rusiji, rekao je jednom prilikom Kadirov.

 

Čak je i Kadirovljeva prva supruga, Medni, jednom prilikom rekla kako joj je u redu da on ima još žena. Objasnila je da je takav muslimanski zakon. Ipak, Kadirov nikad nije javno odavao znakove da ima druge žene.

 

Zanimljivo je, međutim, da se Kadirov u javnosti nikad nije pojavljivao sa obje supruge, niti sa Fatimom. Takođe, nikad javno nije rekao da i on sam ima više žena. Sa Medni, inače, ima 12 biološke i dvoje usvojene djece.

 

 

(Mondo.rs, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još