Farmaceutkinja i zastupnica u Skupštini KS

Bilsena Šahman: Da smo legalizovali kanabis, hapšenja se ne bi desila. Komora farmaceuta se već šest godina bori...

Hronika02.04.22, 10:56h

Bilsena Šahman: Da smo legalizovali kanabis, hapšenja se ne bi desila. Komora farmaceuta se već šest godina bori...
Šahman je istaknula da se već šest godina bore za legalizaciju kanabisa

 

 

 

 

Hapšenja zbog nelegalne trgovine kanabisovim uljem ponovo su aktuelizovala pitanje potrebe legalizacije korištenja kanabisa u medicinske svrhe. Gosti “Novog dana” su bili Gordan Muzurović, predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze u KS i Bilsena Šahman, farmaceutkinja i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo.

 

Šahman je istaknula da se već šest godina bore za legalizaciju kanabisa.

 

“Komora farmaceuta je još 2015. godine pokrenula inicijativu za legalizaciju kanabisa. Sve vam govori, Komora farmaceuta - struka je pokrenula zahtjev za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe”, navela je Šahman.

 

Pacijenti su za etabliranu terapiju

 

Podcrtala je da do hapšenja koja su se dogodila posljednjih dana ne bi došlo da se legalizovao kanabis u medicinske svrhe.

 

“Čula sam od nekih prijatelja da je jedan od uhapšenih i pacijent. Imamo našeg Irfana Ribića koji kaže – Bolje ilegalno živ, nego legalno mrtav”, podsjetila je.

 

Predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze u KS pojasnio je da se radi o bolesti koja je autoimunološkog karaktera, gdje je nepoznata trilogija i nema krajnjeg lijeka za nju, te poručio da bi se pacijenti uvijek odlučili za elabliranu terapiju.

 

“U tom međuprostoru ostaje pogodan za manipulaciju. Na internetu ima mnogo kvazi rješenja kad je ova bolest u pitanju. Mi bi se uvijek opredijelili za zvaničnu farmaciju i medicinu i terapiju koja je etablirana. I dan danas, prije liječenja ove bolesti, mi imamo upotrebu kanabisa koja se koristi u palijativnoj njezi. Kad čovjek više nema izbora, kad je izgubio sve… U takvom stanju dolazimo u situaciju da je uredu pomoći čovjeku. Mi se ipak borimo da ne dođemo do toga”, naveo je, dodajući:

 

“Prema mojim saznanjima, ima jedan element koji se zove THC, koji je psihoakivna supstanca i narkotik. Ona pomaže tako što će u promijeni svijesti poput analgetika zaustaviti bol, a da li će zaliječiti multiplu sklerozu… Onaj koji je bude izliječio, dobit će Nobelovu nagradu”.

 

Borba s farmaceutima na ulici

 

Šahman se složila da kanabis ne liječi multiplu, ali on je tu da smanji bol, grčeve, napetost.

 

“Kod multiple je obično da opusti mišiće. Kod epileptičnih napada je da smanji broj tih epileptičnih napada, te smanji grčenje. Koristi se i u očnoj medicini i kao antidepresiv. Sve vrijeme se mi borimo da maknemo farmaceute sa ulice, da mi uzmemo, jer to se izrađuje vrlo jednostavno, čim ga rade ovako po ulicama. I ne mogu svi pacijenti istu koncentraciju uzimati”, naglasila je ona.

 

Rekla je i da je njihova zamisao bila ta da se u kliničkim apotekama izrađuje tačno za svakog pacijenta ponaosob, jer nije skupa ni izrada, ni nabavka.

 

Podsjetimo, prije nekoliko dana provedena je opsežna policijska akcija kodnog naziva “Meta” na području Sarajeva i Visokog i koja je usmjerena na lišenje slobode i procesuiranje osoba koje se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela: “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, “Odavanje službene tajne”, “Zloupotreba položaja ili ovlašćenja” i “Nadriliječništvo”. Brojni pretresi i hapšenja zbog nadriliječništva. Uhapšeno je ukupno 9 osoba, za jednom se još traga. Neki od osumnjičenih u BiH uvozili su i prodavali ulje kanabisa, koje još nije dobilo odobrenje za uporabu.

 

(N1, DEPO PORTAL/MD)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još