Odgovor na rusku provokaciju

Amerikanci poslali zastrašujuću poruku Putinu: Nuklearni bombarder letio u blizini ruske granice

Front01.04.22, 11:46h

Amerikanci poslali zastrašujuću poruku Putinu: Nuklearni bombarder letio u blizini ruske granice
Sve se dogodilo nakon što su švedski mediji izvijestili da su četiri ratna zrakoplova Vladimira Putina preletjela iznad Baltika prema otoku Gotlandu

 

 

 

Američki nuklearni bombarder primijećen je kako leti u blizini ruske granice. U pitanju je zastrašujuća poruka ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu nakon što je ruski tiranin navodno poslao bombardere naoružane nuklearnim oružjem u Švedsku, ali su ih presreli borbeni zrakoplovi, piše The Sun.

 

 

Prema podacima Flightradara, B-52H Stratofortress jučer je poletio iz zračne luke Cotswold. Švedski mediji izvijestili su dan ranije da su četiri ratna zrakoplova Vladimira Putina preletjela iznad Baltika prema otoku Gotlandu.

 

TV4, Expressen i Aftonbladet izvijestili su da su u formaciji bila dva bombardera Suhoj Su-24 i dva lovca Su-27. Bombarderi su navodno bili naoružani nuklearnim oružjem.

 

Švedska vojska još nije potvrdila incident, uprkos izvještajima u toj zemlji.

 

Pokušaj zastrašivanja

 

Ratni zrakoplovi poletjeli su iz ruske zračne baze u enklavi Kalinjingrad tokom incidenta 2. marta. Izvori su rekli za TV4 kako se vjeruje da je taj potez bio namjerni pokušaj zastrašivanja Švedske.

 

Švedski zrakoplovi JAS 39 Gripen poslani su da presretnu zrakoplove koji su bili u švedskom zračnom prostoru oko jednu minutu. Stockholm je potvrdio presretanje ranije ovog mjeseca, ali izvještaji o zrakoplovima naoružanima nuklearnim oružjem su se tek sad pojavili.

 

Su-24 su nadzvučni dvosjedi za napad koji su u upotrebi od prije pada Sovjetskog Saveza. Avione su tokom aktualnog rata koristile i Rusija i Ukrajina. Prema Bulletin of the Atomic Scientists, Rusija ima najmanje 500 komada nuklearnog oružja dizajniranog za bombardere.

 

'Potpuno neprihvatljivo'

 

Švedske oružane snage odbile su komentirati navode o nuklearnom oružju kada ih je TV4 kontaktirao. U vrijeme upada aviona, ministar odbrane Peter Hultqvist je rekao: "Rusko kršenje švedskog zračnog prostora je naravno potpuno neprihvatljivo. To će dovesti do čvrstog diplomatskog odgovora Švedske.

 

Švedski suverenitet i teritorija uvijek se moraju poštovati."

 

Vojska je izjavila da incident shvaća "vrlo ozbiljno" i označila je upad kao "neprofesionalan i neodgovoran". Šef zračnih snaga Carl-Johan Edström dodao je: "Ovo je neprofesionalna i neodgovorna akcija Rusije."

 

Švedska je u to vrijeme održavala vojne vježbe uz susjednu Finsku. Nijedna država nije članica NATO-a. Upad u zračni prostor također je uslijedio neposredno nakon što je Švedska obećala poslati vojnu pomoć Ukrajini, uključujući 5000 jedinica protutenkovskog oružja.

 

To je bio prvi put od 1939. da je Švedska poslala oružje bilo kojoj zemlji u ratu. Jörgen Elfving, bivši potpukovnik, rekao je za Aftonbladet da je incident pokrenuo pitanje treba li Švedska ući u NATO-u. "Ako sada imate sistem oružja koji može nositi nuklearno oružje i to čini, to nije svakodnevni događaj. Niko ne upravlja nuklearnim oružjem, to nije rutinski događaj."

 

Bivši časnik rekao je da se takav incident nije dogodio od Hladnog rata. Ranije je prijavljeno da su ruski bombarderi nosili nuklearno oružje dok su bili na vježbi u blizini zapadnih zemalja. Godine 2015. je objavljeno da su Putinovi avioni u najmanje dva navrata nosili nuklearne bombe u blizini Ujedinjenog Kraljevstva.

 

(Net.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još