Čestitka reisa Huseina ef. Kavazovića

Ramazan je prilika da muslimani potvrde svoju vjeru, da je opečate... Vremena su teška, lakše ih je podnijeti ako se tegobe podijele s braćom i sestrama

Hronika01.04.22, 10:18h

Ramazan je prilika da muslimani potvrde svoju vjeru, da je opečate... Vremena su teška, lakše ih je podnijeti ako se tegobe podijele s braćom i sestrama
Tokom razgovora ocijenio je da su trenutne prilike u Bosni i Hercegovini kompleksne i izazovne. U Kur'anu postoje dva ajeta koji, na neki način, omeđuju ljudski život. Jedan kaže da će čovjek nailaziti na sve veće poteškoće, a drugi da će poslije poteškoća doći olakšanje

 

 

 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je kazao da je u tradiciji Bošnjaka mjesec ramazan dočekivan s čežnjom i s nadom da ćemo postići Božiju blizinu, a tako je i ove godine.

 

- Ramazan je blagoslovljeno vrijeme, ima svoja znamenja. Ramazanu posvećujemo svoju dušu i svoje tijelo - poručio je, između ostalog, reisu-l-ulema Kavazović u intervjuu BIR televiziji, te tom prilikom uputio i ramazansku čestitku, poručivši da je ramazan prilika da muslimani potvrde svoju vjeru, da je opečate.

 

Vremena u kojim živimo, dodao je, su teška, ali lakše ih je podnijeti ako se tegobe podijele s braćom i sestrama, s komšijama.

 

Tokom razgovora ocijenio je da su trenutne prilike u Bosni i Hercegovini kompleksne i izazovne. U Kur'anu postoje dva ajeta koji, na neki način, omeđuju ljudski život. Jedan kaže da će čovjek nailaziti na sve veće poteškoće, a drugi da će poslije poteškoća doći olakšanje.

 

- Čini mi se da upravo svjedočimo takvim vremenima, kada ulazimo iz poteškoće u poteškoću, iz vremena pandemije ulazimo u situaciju kada je evropski rat na našim vratima. Nadamo se da će vrata tog rata biti zatvorena što prije, a ramazan je posebno vrijeme kada Boga možemo zamoliti za olakšanje – rekao je Kavazović.

 

Dakle, podcrtao je da vremena jesu kompleksna, bremenita, izazovna, i da je svaka generacija imala iste ili slične izazove i da će ih imati i kada mi odemo s ovog svijeta, da će se ljudski rod i dalje kretati između ova dva kur'anska ajeta.

 

Čovjek je izvor svakog dobra, ali može biti izvor i svakog zla, podsjetio je on, dodavši da je temeljno pitanje može li se čovjek odbraniti od pošasti koje ga prate, bez obzira u kojem vremenu živio.

 

- Plamen se može samo vjerom stišavati. Ako bi svaki pojedinac o tome razmišljao i tome dao važnost, čovječanstvo bi uspjelo, bar dijelom, ove pošasti da kontrolira - naglasio je.

 

Između ostalog, reis je ocijenio "da historija počinje kada narod nastupa u njoj". Kada se kreću pojedinci, to je zbog koristi i slično, i to je dobro, ali, kako je kazao, kada se kreću narodi onda se na pozornici događa  povijest, koja je krvava, teška, tragična - rekao je.

 

- Da se ne bi događalo da budemo izloženi toj pošasti, trebamo voditi računa o sebi. Svaki pojedinac ima prijatelja i ima dušmana, i svaki narod ima prijatelje i ima dušmane. Kažu, prijatelji vas mogu napustiti, dušmani neće, oni su uvijek tu da vam stvaraju poteškoće, utječu na vaše živote, izazivaju strah, nepovjerenje. Narodi koji vode računa o tome da su im i prijatelji i dušmani blizu, to im osigurava mir. Ukoliko bismo kao narod imali svijest da vodimo računa da su nam i jedni i drugi blizu, nadam se da bismo tada imali dobre pretpostavke da očuvamo mir. Naša borba je borba za mir. Nadam se da su Bošnjaci, ali i svi Bosanci, svjesniji potrebe da grade mir - istaknuo je reisu-l-ulema.

 

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović u intervjuu BIR televiziji, a koji prenosi MINA, podsjetio je i da je temeljna uloga Islamske zajednice da organizira vjerski život, narodu bude na usluzi i bude ustrajna u misiji promicanja dobra, a odvraćanja od zla, te da će Islamska zajednica biti snažna onoliko koliko ljudi u njoj budu iskreno radili.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!