VIDEO/ Ministar pravde BiH o oznaci 'povjerljivo'

Šta Grubeši 'smrdi': Neko je zločest objavio tajne dokumente Sebije Izetbegović

Hronika30.03.22, 18:17h

Šta Grubeši 'smrdi': Neko je zločest objavio tajne dokumente Sebije Izetbegović
Iz KUIP-a je krenuo zahtjev prema Ministarstvu pravosuđa i uprave Hrvatske preko Ministarstva pravde gdje je na koverti bilo označeno “Povjerljivo”. Po automatizumu, kada dođe takva pošta, ona ide u poseban sektor za povjerljive dokumente i ono se kao takvo tretira i kao takvo se dalje šalje prema zahtjevu obrađivača. Naravno da mi ne možemo ulaziti u to da mijenjamo, dodajemo, oduzimamo, pogotovo kada je riječ o stupnju povjerljivosti, rekao je ministar pravde BiH

 

 

 

Savjet ministara BiH nije podržao rezolucije Evropske banke za obnovu i razvoj kojim bi se Rusiji i Bjelorusiji obustavio ili izmjenio pristup resursima te banke. O ovoj odluci i njenim posljedicama, ali i drugim aktuelnim temama govorio je za N1 Josip Grubeša, ministar pravde u Savjetu ministara BiH.

 

Mogu li zbog odluke uslijediti blokade?

 

“Nažalost, ne mogu odgovoriti zašto ovakva odluka Vijeća ministara jer smo mi iz HDZ-a glasali ZA ovakvu odluku. Protiv su glasali ministri SNSD-a. Nažalost, ne znam koji je razlog i nadam se da će sutra na sastanku na kojem će prisustvovati naš guverner EBRD-a gospodin Vjekoslav Bevanda naći neki model i izaći iz ove situacije kako BiH ne bi imala neke teže reperkusije koje su od EBRD-a i najavljivane“, kazao je Grubeša i dodao:

 

“Kako sam i razgovarao sa ministrom finansija, on će sudjelovati na tom sastanku. Ja ne znam na koji način oni rade jer nisam nikada bio tog dijela u vezi sa EBRD-om, ali mislim da bi mogao ministar finansija imati neku samostalnu odluku”.

 

Konaković kazao da ste stavili oznaku “tajnosti” na dokument iz Zagreba o diplomi Sebije Izetbegović?

 

“Po pitanju međunarodne pravne pomoći, Ministarstvo pravde je organ koji vezuje instituciju iz BiH i onu instituciju prema kojoj to ide u nekoj drugoj državi. Mi niti možemo označavati te dokumente, niti mijenjati, niti bilo šta dopunjavati u dokumentima koji kreću iz bilo koje institucije“, odgovorio je Grubeša.

 

“Iz KUIP-a je krenuo zahtjev prema Ministarstvu pravosuđa i uprave Hrvatske preko Ministarstva pravde gdje je na koverti bilo označeno “Povjerljivo”. Po automatizumu, kada dođe takva pošta, ona ide u poseban sektor za povjerljive dokumente i ono se kao takvo tretira i kao takvo se dalje šalje prema zahtjevu obrađivača. Naravno da mi ne možemo ulaziti u to da mijenjamo, dodajemo, oduzimamo, pogotovo kada je riječ o stupnju povjerljivosti“.

 

Navodi da ste vi objedinili sve dokumente i stavili ih pod oznaku povjerljivo?

 

“Kada smo mi to proslijedili Hrvatskoj i obavili sve što su tražili, poslali su nama odgovor naravno pod istim brojem i mi šaljemo kantonu. Ono što ja mislim da smrdi, kada smo mi proslijedili kantonu te dokumente, neko je dole vrlo zločest objavio te dokumente. Objavom tih dokumenata podliježe se kaznenoj odgovornosti i tu je najlakše optužiti ministra pravde“.

 

Zašto?

 

“Pa zato što izgleda da je HDZ kriv za sve u državi, pa tako može se optužiti i ministar HDZ-a i tu niko ništa neće provjeravati”.

 

Jeste li imali uvid u dokumente?

 

“Ministar pravde ima uvid na sve dokumente koji dolaze, ali vjerujte da dnevno dođe na stotine dokumenata u Ministarstvo, ali vjerujte da je ne ulazim i čitam šta se nalazi unutra. Zamislite kada bih ja ulazio u svu tu dokumentaciju koja se traži od nas. Imamo i Kantonalno tužilaštvo koje je istu stvar tražilo od Hrvatske, a nije je označilo povjerljivim.

 

Mi imamo institucije koje rade svoj posao i vjerujem, ako se neko bude bavio tim, da će pronaći ko je to objavio. Nije moj posao da to tražim“, kazao je Grubeša.

 

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 46

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još