VIDEO/ Pripadnici kliču ratnom zločincu

Širi se stari snimak na kojem Azov slavi Ratka Mladića: 'Borio se za slobodu i protiv okupatora'

Front29.03.22, 21:02h

Širi se stari snimak na kojem Azov slavi Ratka Mladića: 'Borio se za slobodu i protiv okupatora'
U par navrata osnivač Azova uzvikuje "Slava Ratku Mladiću", a muškarci odgovaraju "Slava, slava, slava"

 

 

Društvenim mrežama širi se stara snimka ukrajinske pukovnije Azov na kojoj se kliče srpskom ratnom zločincu Ratku Mladiću. Snimka, čini se, datira s početaka te jedinice.

 

Govor u kojem se slavi Mladića, kako se čini na snimci koja nije najbolje kvalitete, drži osnivač i nekadašnji zapovjednik Azova Andrij Bileckij. Na snimci se mogu vidjeti zastave Azova i muškarci u uniformama.

 

Bileckij Mladića naziva srpskim patriotom te spominjući Ukrajinu i Azov sugerira da se i on borio "za slobodu i protiv okupatora". Konkretno spominje "Albance, muslimane i druge".

 

U par navrata osnivač Azova uzvikuje "Slava Ratku Mladiću", a muškarci odgovaraju "Slava, slava, slava".


Pogledajte snimku!

 


Može se pretpostaviti kako je snimka na kojoj Azov slavi Ratka Mladića stara najmanje sedam godina. Bileckij je na čelu Azova bio do kraja 2014., kada je postao zastupnik u parlamentu. Pukovnija je formalno osnovana u prvoj polovici 2014. godine, a među njenim osnivačima uz Bileckog bilo je još nekoliko ekstremnih desničara.

 

Zanimljivo je kako su se u redovima Azova borili i neki Hrvati, među kojima je najistaknutiji Denis Šeler, nekad istaknuti pripadnik Bad Blue Boysa.

 

Nakon odlaska Bileckog s pozicije zapovjednika pukovnije, Azov doživljava određene promjene koje su posebno došle do izražaja posljednjih godina, kada se iz jedinice poznate po veličanju nacizma transformirao u regularnu jedinicu koja se od početka ruske invazije istaknula u odbrani Mariupolja.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 164

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još