Brojni sadržaji

Otvoren Festivalski dan #SlobodaNarodu u Banjaluci: Kako je biti Hrvat i Bošnjak u Republici Srpskoj?

Kultura29.03.22, 17:49h

Otvoren Festivalski dan #SlobodaNarodu u Banjaluci: Kako je biti Hrvat i Bošnjak u Republici Srpskoj?
Posjetioci imaju priliku da prisustvuju panel diskusijama - "Ko je i zašto protiv Povorke ponosa u Republici Srpskoj?“, „Kako je biti Hrvat i Bošnjak u Republici Srpskoj?“, „Da li se raspala Jugoslavija - može li se kultura ograničiti granicama?“ i „Građanska BiH u čemu je je problem?“

 

 

 

Festivalski dan sa brojnim sadržajima pod nazivom #SlobodaNarodu održava se u Banjoj Luci u Domu omladine, u organizaciji Centra za edukaciju Pro Educa.

 

Posjetioci imaju priliku da pogledaju izložbe karikatura Marka Somborca i fotografije Slobodana Rašića-Bobare, prisustvuju promociji knjige profesora Miodraga Živanovića, i panel diskusijama - "Ko je i zašto protiv Povorke ponosa u Republici Srpskoj?“, „Kako je biti Hrvat i Bošnjak u Republici Srpskoj?“, „Da li se raspala Jugoslavija - može li se kultura ograničiti granicama?“ i „Građanska BiH u čemu je je problem?“, saopćeno je iz Centra za edukaciju Pro Educa.

 

- Drago mi je da smo Banjalučanima pružili priliku da razgovaraju o temama koje nisu toliko prisutne u medijima, da kroz konstruktivnu i racionalnu debatu pokušamo da nađemo neke odgovore, poštujući drugačija mišljenja i stavove. Namjera organizatora je da Festivalski dan postane tradicija u Banjoj Luci - rekao je programski direktor Festivala Srđan Puhalo.

 

Posjetioci imaju priliku da se druže i sa Markom Šelićem-Marčelom, Miljenkom Jergovićem, Darkom Cvijetićem, Miodragom Živanovićem, Dejanom Jovićem i drugim gostima i učesnicima Festivalskog dana.

 

Centar za edukaciju Pro Educa, u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Nizozemske u BiH, organizovao je prvi Festivalski dan #SlobodaNarodu u Banjoj Luci posvećen ljudima koji se usuđuju da misle drugačije i imaju hrabrosti da o tome u javnosti govore ili da pronalaze drugačije forme izražavanja, navodi se u saopćenju.

 

Festival #SlobodaNarodu simbolizuje slobodni javni prostor, u kom čuvari vatre i slobodne misli imaju priliku da govore i da ih se čuje. Festival afirmiše ljude koji misle drugačije i koji su često Don Kihoti svog vremena. Sadržaj Festivala čine panel diskusije, predavanja, radionice, koncerti, predstave, izložbe i promocije pisane riječi. Cilj je da doprinese jačanju demokratije i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini kroz promociju slobode govora i izražavanja. Festival se organizuje u gradovima širom Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Centra za edukaciju Pro Educa.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!