Kupovina vile na beogradskom Dedinju

Dodik 'ne priznaje Sud i Tužilaštvo BiH', ali ipak donio 'svoje' papire: Saslušan sam kao osumnjičeni

Front29.03.22, 15:14h

Dodik 'ne priznaje Sud i Tužilaštvo BiH', ali ipak donio 'svoje' papire: Saslušan sam kao osumnjičeni
Ovaj Sud i Tužilaštvo nemaju ustavnu poziciju i osnovu u Ustavu BiH i time ne mogu postojati. Oni nisu legitimni ni legalni. Ja ću se uvijek pojaviti da riješim spekulacije ali to ne znači da ga priznajem, kazao je lider SNSD-a

 

 

 

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik danas je u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine saslušan u okviru predmeta "Pavlović banka".

 

Za razliku od prošle sedmice kada je novinarima iz službene limuzine pokazao srednji prst, Dodik se danas nakon saslušanja obratio novinarima ispred službenog ulaza u Tužilaštvo. Ovaj put je novinarima potvrdio da je saslušan u svojstvu osumnjičenog.

 

- Predočili smo dokaze za navodnu inkriminaciju koju je Tužilaštvo našlo u tome. Oni tvrde da nema ugovora iz 2007. godine. Pošto je banka dužna da drži dokumentaciju pet godina nakon otplate kredita, taj kredit je otplaćen 2007. drugim kreditom iz 2008. Tako da je već 2013. prestala obaveza da banka čuva arhivu - kazao je Dodik, prenosi N1.

 

Dodao je da je on danas tokom ispitivanja predočio svoje originalne ugovore.

 

Govoreći o pečatu Vlade RS-a kojim je, navodno, bio ovjeren ugovor sa bankom, Dodik je kazao: "Ja sam u to vrijeme bio uposlenik Vlade RS i oni su samo ovjeravali dokumente o tome da sam ja tome uposlenik i o tome kolika mi je plaća, jer je to traženo za kredit i ništa više. Vlada niti je bila garant, niti je bila jamac, niti otplaćuje kredit, niti bilo kakvu obavezu ima".

 

- Treća stvar je bila vezana za neka lica u banci, ja sam dobijao zakupnine za godinu dana unaprijed na račun u Pavlović banci. Pavlović banka je, da bi naplatila kamate, od tog mog novca od zakupnine naplaćivala otplatu kredita - rekao je Dodik.

 

Ponovio je ranije izrečene tvrdnje da je ovo "politički motiviran proces".

 

- Nema nikakvih povreda zakonitosti. Predočit ćemo sve dokumente kada se proces završi. Ovaj Sud i Tužilaštvo nemaju ustavnu poziciju i osnovu u Ustavu BiH i time ne mogu postojati. Oni nisu legitimni ni legalni. Ja ću se uvijek pojaviti da riješim spekulacije ali to ne znači da ga priznajem - kazao je lider SNSD-a.

 

Predmet "Pavlović banka" tiče se Dodikove kupovine vile u beogradskom naselju Dedinje 14. maja 2007. godine. Nekretnina je koštala 750.000 eura, a Dodik je tvrdio kako ju je platio novcem od kredita.

 

Međutim, ispostavilo se da je kredit u Pavlović banci podigao tek godinu kasnije, 27. juna 2008. godine.

 

Predmet u ovom slučaju formiran je nakon što je Srpska demokratska stranka krajem 2015. podnijela krivičnu prijavu protiv organizovane grupe za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, davanja i primanja mita, te udruživanja radi činjenja krivičnih djela i organizovanog kriminala.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još