VIDEO/ Propala ofanziva

IT stručnjaci zaustavili rusku vojnu kolonu od 40 milja: Ključni element uspješnog ukrajinskog otpora

Front28.03.22, 09:41h

IT stručnjaci zaustavili rusku vojnu kolonu od 40 milja: Ključni element uspješnog ukrajinskog otpora
Jedinica Aerorozvidka također tvrdi da je pomogla u porazu ruskog vazdušnog napada na aerodrom Hostomel, sjeverozapadno od Kijeva, prvog dana rata, koristeći bespilotne letelice za lociranje, ciljanje i granatiranje oko 200 ruskih padobranaca skrivenih na jednom kraju aerodrom

 

 

 

Jedinica za zračno izviđanje, Aerorozvidka, koja je počela prije osam godina kao grupa dobrovoljnih IT stručnjaka koji su dizajnirali svoje vlastite mašine, postala je ključni element uspješnog ukrajinskog otpora, piše The Guardian.

 

Sedmicu nakon početka invazije u Ukrajini, Rusija je sa vojnom kolonom dugom 40 milja krenula ka Kijev sa sjevera. Međutim, konvoj oklopnih vozila i kamiona za snabdjevanje zaustavio se u roku od nekoliko dana, a ofanziva je propala, dobrim dijelom zbog serije noćnih zasjeda koje je izveo tim od 30 ukrajinskih specijalaca i operatera dronova na četverotočkašima.

 

Dok Zapad isporučuje hiljade protivtenkovskih i protivvazdušnih projektila i druge vojne opreme, Aerorozvidka je primorana da pribjegne “crowdfunding” finansiranju i mreži ličnih kontakata kako bi nabavila komponente kao što su napredni modemi i termovizijske kamere, a izvozne kontrole to čine još težim.

 

Komandant jedinice, potpukovnik Jaroslav Hončar, govorio je za Guardian o zasjedi u blizini grada Ivankiva pomoću kojeg je zaustavljena ogromna, teška ruska ofanziva. Rekao je da su ukrajinski borci na četverotočkašima mogli noću da se približe ruskoj koloni koja je napredovala vozeći se kroz šumu s obje strane puta, koji vodi južno prema Kijevu iz pravca Černobila.

 

Ukrajinski vojnici su bili opremljeni naočalama za noćno osmatranje, snajperskim puškama, daljinski detoniranim minama, dronom opremljenim termovizijskim kamerama i osposobljeni za bacanje malih bombi od 1,5 kg.

 

“Ova jedna mala jedinica u noći je uništila dva-tri vozila na čelu ovog konvoja, koji se nakon toga zaglavio. Tu su ostali još dvije noći i nakon toga su uništili još mnoga vozila”, rekao je Hončar.

 

Rusi su razbili kolonu na manje jedinice kako bi pokušali da napreduju prema glavnom gradu Ukrajine, ali je isti jurišni tim bio u stanju da izvrši napad na skladište zaliha te Rusima osakatio sposobnost da napreduju. Hončar je izjavio da je prva grupa ruskih snaga ostala bez grijanja, nafte, bombi i gasa.

 

“I sve se to dogodilo zbog rada 30 ljudi”, rekao je on.

 

Jedinica Aerorozvidka također tvrdi da je pomogla u porazu ruskog vazdušnog napada na aerodrom Hostomel, sjeverozapadno od Kijeva, prvog dana rata, koristeći bespilotne letelice za lociranje, ciljanje i granatiranje oko 200 ruskih padobranaca skrivenih na jednom kraju aerodrom.

 

“To je u velikoj mjeri doprinijelo tome da ovaj aerodrom nisu mogli da koriste za dalji razvoj svog napada”, rekao je potporučnik Taras, jedan od Hončarovih pomoćnika.

 

Nisu svi detalji ovih tvrdnji mogli biti neovisno provjereni, ali su zvaničnici američke odbrane rekli da su ukrajinski napadi doprinijeli zaustavljanju oklopne kolone oko Ivankiva. Ogromna količina zračnih snimaka borbe koje su objavili Ukrajinci naglašavaju važnost dronova za njihov otpor.

 

Jedinicu su pokrenuli mladi Ukrajinci sa fakultetskim obrazovanjem koji su bili dio pobune na Majdanu 2014. godine i dobrovoljno su se prijavili da iskoriste svoje tehničke vještine u otporu protiv prve ruske invazije na Krim i regiju Donbas. Osnivač, Volodymyr Kochetkov-Sukach, bio je investicioni bankar koji je poginuo u akciji 2015. u Donbasu.

 

Rusi mogu pratiti elektronski potpis drona i brzo napasti minobacačem, tako da timovi Aerorozvidke moraju da ih pokrenu i pobjegnu sa mjesta događaja.

 

Hončar je bivši vojnik koji je postao konsultant za IT marketing, a nakon ruske invazije se ponovo vratio u vojsku. Taras je bio konsultant za menadžment koji se specijalizovao za prikupljanje sredstava za jedinicu i pridružio se na puno radno vreme kao borac tek u februaru.

 

U svojim ranim danima, jedinica je koristila komercijalne dronove za nadzor, ali njen tim inženjera, softverskih dizajnera i entuzijasta dronova kasnije je razvio vlastite dizajne.

 

Napravili su niz nadzornih bespilotnih letjelica, kao i velike mašine sa osam rotora od 1,5 metara sposobne da bacaju bombe i protivtenkovske granate na raketni pogon, te kreirali sistem pod nazivom Delta, mrežu senzora duž linija fronta koji su ulazili u digitalna karta kako bi komandanti mogli vidjeti neprijateljske pokrete kako se dešavaju. Sada koriste satelitski sistem Starlink, koji je isporučio Elon Musk, za prijenos podataka uživo ukrajinskim artiljerijskim jedinicama, omogućavajući im da se usmjere na ruske ciljeve.

 

 

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 49

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još