Pad povjerenja investitora u izdavatelja

Bašić: 'Dok RS ne uspijeva prodati obveznice, FBiH potpuno finansijski stabilna'

Biznis Klub25.03.22, 16:22h

Bašić: 'Dok RS ne uspijeva prodati obveznice, FBiH potpuno finansijski stabilna'
Republika Srpska ove sedmice nije uspjela putem aukcije prodati sve planirane obveznice na domaćem tržištu, što je dodatni udar na finansijsku stabilnost manjeg bh. entiteta

 

 

 

Samir Bakić, pomoćnik federalne ministrice finansija za upravljanje dugom, izjavio je kako u trenutnoj situaciji koju karaketrizira visoka likvidnost bankarskog sektora i visoke negativne kamatne stope kod Centralne banke BiH za sredstva iznad obavezne rezerve, slab interes na aukciji obveznica RS jasno ukazuje na pad povjerenja investitora u izdavatelja što može uzorkovati i spiralu drugih problema.

 

Naime, Republika Srpska ove sedmice nije uspjela putem aukcije prodati sve planirane obveznice na domaćem tržištu, što je dodatni udar na finansijsku stabilnost manjeg bh. entiteta. RS se planirala zadužiti emisijom obveznica od 30 miliona KM s rokom dospijeća od pet godina. Kupci ovih obveznica su uglavnom komercijalne banke, ali na prvi dan aukcije prodate su tek u iznosu od 21 milion KM. Pristigle su ponude od oko 23 miliona KM, a obveznice su prodavane po kamati od 3,4 posto. Ovo je prvo zaduženje obveznicama Republike Srpske ove godine.

 

To može biti odraz postojeće političke nestabilnosti u zemlji, ali i niza drugih faktora koji su vezani za fiskalnu politiku Vlade RS.

 

Što se tiče Federacije BiH, Bakić kaže da za razliku od RS, Federacija ima znatno niži nivo javnog duga u odnosu na BDP, te povoljniju ročnu strukturu javnog duga zbog čega je pritisak na javne finansije FBiH manji u odnosu na RS.
 

- Također, u posljednjih nekoliko godina Vlada FBiH je, zahvaljujući kvalitetnoj fiskalnoj politici i politici upravljanja dugom, kreirala značajnu rezervu likvidnosti čime je ojačala svoju finansijsku otpornost na bilo kakve vanredne okolnosti i eventualne ekonomske šokove – dodaje Bakić.

 

On potcrtava kako investitori to dobro prepoznaju i zauzvrat nadrađuju dobrim odzivom na aukcijama i niskim kamatnim stopama na vrijednosne papire koje izdaje Vlada FBIH.

 

- Iz tih razloga Vlada FBiH ne očekuje teškoće u realizaciji plana zaduživanja koji je predviđen ovogodišnjim budžetom – istakao je Bakić.

 

Inače, RS se zadužila za 20 miliona prodajom trezorskih zapisa 9. marta, što je bilo prvo ovogodišnje zaduženje na finansijskom tržištu. Ukoliko taj entitet nastavi imati probleme sa prodajom vrijednosnih papira, pitanje je kako će finansirati budžetske izdatke.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!