Nastavak diplomatske akcije Hrvatske u Briselu

Plenković: Evropska unija je spremna dodatno se angažirati oko dogovora o Izbornom zakonu u BiH

Front25.03.22, 13:05h

Plenković: Evropska unija je spremna dodatno se angažirati oko dogovora o Izbornom zakonu u BiH
'Ovo je konstruktivan doprinos Hrvatske, prijateljski napor, napor zemlje koja je dobrosusjedski i dobronamjerno dala poticaj cijelom EU da se pronađe rješenje koje će omogućiti stabilnu i funkcionalnu BiH, u kojoj se svi dobro osjećaju, u kojoj su sva tri naroda ravnopravna', rekao je hrvatski premijer

 

 

 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je uoči sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu izjavio novinarima da je Vijeće prihvatilo zaključke koji se odnose na BiH, a odobren je i strateški kompas usvojen na sastanku ministara vanjskih poslova početkom tjedna.

 

Napomenuo je da je strateški kompas dokument koji daje okvir politike EU-a na području odbrane i sigurnosti i svih izazova s kojima je suočena Evropa, ali i svijet.

 

"Posebno je važno da je na prijedlog Hrvatske u dijelu koji se referira na BiH istaknuta ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH. Smatramo da je na taj način cijela EU prepoznala ustavnu arhitekturu BiH", kazao je hrvatski premijer, prenosi HRT.

 

U zaključcima se, naglašava Plenković, daje signal da je EU spreman dodatno se angažirati na najvišoj razini s predstavnicima političkih stranaka u BiH kako bi se postigao dogovor o izbornom zakonu.

 

"Ovo je konstruktivan doprinos Hrvatske, prijateljski napor, napor zemlje koja je dobrosusjedski i dobronamjerno dala poticaj cijelom EU da se pronađe rješenje koje će omogućiti stabilnu i funkcionalnu BiH, u kojoj se svi dobro osjećaju, u kojoj su sva tri naroda ravnopravna.

 

Čini mi se da smo i sa zaključcima u ponedjeljak i sa sinoćnjom raspravom gdje sam bio uvodničar i gdje je jako puno kolega interveniralo, dobili paket u dva koraka koji je snažan poticaj liderima u BiH da ulože još malo napora kako bismo ostvarili da zemlja funkcionira dobro, na dobrobit svih njenih građana", kazao je Plenković.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 40

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još