Nakon jednostranog prekida komunikacije i saradnje

Ministarstvo sigurnosti BiH odgovorilo Civilnoj zaštiti RS: Prirodne katastrofe ne prepoznaju granice ni nadležnosti institucija

Front22.03.22, 13:20h

Ministarstvo sigurnosti BiH odgovorilo Civilnoj zaštiti RS: Prirodne katastrofe ne prepoznaju granice ni nadležnosti institucija
Ministarstvo sigurnosti BiH ne može komentirati špekulacije da li iza ove odluke stoje politički ili eventualno neki drugi razlozi, stoji u odgovoru

 

 

Uprava Civilne zaštite RS juče je prekinula svaku komunikaciju i saradnju sa Ministarstvom sigurnosti BiH, uz obrazloženje da se Ministarstvo sigurnosti BiH „na nekorektan i drzak način miješa u unutrašnje stvari Republičke uprave Civilne zaštite RS“.

 

Sada je stigao odgovor Ministarstva sigurnosti BiH, koji prenosimo u cjelosti:

 

- Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je zaprimilo obavještenje od Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, potpisano od strane v. d. direktora Milana Novitovića, da „prekida dalju saradnju i komunikaciju sa Ministarstvom sigurnosti“.

 

U ovom obavještenju navedeni su paušalni i ničim obrazloženi navodi zbog kojih se rukovodstvo RUCZ odlučilo na ovaj korak.

 

Ministarstvo sigurnosti BiH ne može komentirati špekulacije da li iza ove odluke stoje politički ili eventualno neki drugi razlozi. U dosadašnjem radu Ministarstvo je, uz ulaganje maksimalnih napora, kroz otvorenu komunikaciju i saradnju sa svim službama zaštite i spašavanja u BiH, nastojalo otkloniti prepreke i izazove koji su se javljali u oblasti civilne zaštite.

 

Bez obzira na pokušaje opstrukcija, to ćemo nastaviti predano raditi i ubuduće, doslijedno provodeći obaveze i nadležnosti proistekle iz Okvirnog zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Bosni i Hercegovini, te podzakonskih i provedbenih akata proizašlih iz ovog zakona.

 

Ključna obaveza Ministarstva sigurnosti BiH, ali i civilnih zaštita na svim nivoima, je da budu u službi zaštite svih građana u BiH, jer prirodne katastrofe ne prepoznaju granice ni nadležnosti institucija, već zahtijevaju brz, efikasan i koordiniran odgovor kako bi se spasili ljudski životi i zaštitila njihova imovina - stoji u odgovoru Ministarstva sigurnosti BiH.

 

(DEPO PORTAL/md)

 


                      

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!