Usvojena vizija

U Strateškom kompasu EU-a navodi se konstitutivnost naroda BiH: Plenković kaže da je termin tu na inzistiranje Hrvatske

Front21.03.22, 20:14h

U Strateškom kompasu EU-a navodi se konstitutivnost naroda BiH: Plenković kaže da je termin tu na inzistiranje Hrvatske
Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je kako se termin konstitutivni narodi u tekstu Strateškog kompasa našao na prijedlog i inzistiranje Hrvatske

 

 

 

 

Ministri vanjskih poslova i ministri obrane država članica usvojili su u ponedjeljak Strateški kompas, viziju obrambenog razvoja Unije, dokument u kojem se na inzistiranje Hrvatske izričito navodi konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini.

 

Strateški kompas je dokument koji bi trebao donijeti jasne političke i strateške smjernice o pristupu EU-a sigurnosti i obrani tijekom sljedećih pet do deset godina, prenosi Hina.

 

U dijelu dokumenta u kojem se govori o strateškom okruženju, kaže se da je EU okružena nestabilnošću i sukobima te suočena s ratom na svojim granicama, s opasnom mješavinom oružane agresije, ilegalne aneksije, krhkim državama, revizionističkim silama i autoritarnim režimima.

 

U pogledu zapadnog Balkana kaže se da sigurnost i stabilnost u tom području još nije zajamčena i zbog sve većeg stranog upletanja, uključujući i kroz dezinformacijske kampanje, kao i zbog mogućeg prelijevanja sadašnje sigurnosne situacije u Europi.

 

“U tom pogledu, od posebnog je interesa podržati suverenost, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine na temelju načela jednakosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda, sukladno ustavu Bosne i Hercegovine, kao i reformski proces na njezinu europskom putu”, stoji u dokumentu u kojem se također navodi i važnost dijaloga između Beograda i Prištine.

 

Nakon usvajanja na razini Vijeća, dokument će krajem ovoga tjedna podržati i čelnici država članica na svom samitu u četvrtak i petak u Bruxellesu.

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je kako se termin konstitutivni narodi u tekstu Strateškog kompasa našao na prijedlog i inzistiranje Hrvatske.

 

"Uvrštene su sekvence konstitutivnih naroda na prijedlog i inzistiranje Hrvatske. Ovog vikenda su radili telefoni, i uspjeli smo u tome i smatram da je to jako dobro za Hrvate ali i za sva tri naroda u BiH. Želimo pravedan ishod prema sva tri naroda. Apeliram na sve da se pronađe rješenje da se održe izbori", dodao je Plenković.

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 210

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još