Portparol Peter Stano

EU ocijenila 'nedoličnim' miješanje ruskog ambasadora u unutrašnja pitanja BiH: 'Prestanite podrivati sigurnost u Evropi'

Front21.03.22, 13:24h

EU ocijenila 'nedoličnim' miješanje ruskog ambasadora u unutrašnja pitanja BiH: 'Prestanite podrivati sigurnost u Evropi'
Američka ambasada u BiH je također osudila prijetnje ambasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabuhova reakcijom Rusije ukoliko BiH postane članica NATO-a

 

 

 

Portparol Evropske unije (EU), Peter Stano, ocijenio je da se ruski ambasador u Bosni i Hercegovini, “ponaša nedolično” te da njegove izjave predstavljaju miješanje u unutrašnje stvari jedne zemlje.

 

“Samo građani BiH mogu odlučiti gdje njihova zemlja pripada i koja partnerstva traži. Neprihvatljivo je upućivati prijetnje spolja da bi se pokušalo utjecati na takav izbor”, naveo je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima.

 

On je ponovo pozvao Rusiju da ispuni svoje međunarodne obaveze, prestane da podriva stabilnost i sigurnost u Evropi i odmah prekine svoju nezakonitu agresiju na Ukrajinu.

 

Ruski ambasador u BiH, Igor Kalabuhov je u intervjuu Televiziji Federacije BiH (FTV), objavljenom 15. marta, o mogućem ulasku BiH u NATO, naveo da je to “unutrašnja stvar svake države”, ali da je druga stvar reakcija Rusije.


“Na primjeru Ukrajine smo pokazali šta očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagovati”, rekao je Kalabuhov za FTV.

 

Dodao je da se ne radi o direktnoj prijetnji, ali da bi se analizirala “geopolitička situacija”.


 
“Mislim da je nerealno da BiH postane članicom NATO-a, vidimo da nema konsenzusa”, rekao je Kalabuhov.

 

Američka ambasada u zemlji je također osudila prijetnje ambasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabuhova reakcijom Rusije ukoliko BiH postane članica NATO-a.

 

“Posljednje prijetnje ruskog ambasadora prema BiH su opasne, neodgovorne i neprihvatljive. Nijedna treća strana nema pravo glasa u sigurnosnim dogovorima između NATO-a i suverenih zemalja”, navodi se u objavi Ambasade SAD na Twitteru od četvrtka, 17. marta.

 

U Ambasadi navode da će SAD nastaviti da “stoji snažno uz BiH za vreme preduzimanja potrebnih koraka kako bi osigurala članstvo u Euro-Atlanskom savezu nacija”.

 

(VOA, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još