Karl Nehammer u službenoj posjeti BiH

Austrijski kancelar poručio bh. zvaničnicima: U situaciji smo da će se BiH suočiti s posljedicama rata

Front18.03.22, 14:05h

Austrijski kancelar poručio bh. zvaničnicima: U situaciji smo da će se BiH suočiti s posljedicama rata
Sada smo u situaciji da će se i Bosna i Hercegovina i Austrija suočiti s posljedicama rata, a to su visoke cijene energenata, životnih namirnica, što iziskuje našu dobru saradnju i solidarnost kako bismo se zajedno pobrinuli za budućnost, kazao je Nehammer

 

 

 

Austrijski savezni kancelar Karl Nehammer boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini tokom koje se sastao s bh. političkim predstavnicima te im je poručio da BiH i Austrija moraju biti partneri i sarađivati u izazovima sa kojima će se susresti.

 

- Sada smo u situaciji da će se i Bosna i Hercegovina i Austrija suočiti s posljedicama rata, a to su visoke cijene energenata, životnih namirnica, što iziskuje našu dobru saradnju i solidarnost kako bismo se zajedno pobrinuli za budućnost - kazao je Nehammer.

 

Potvrdio je da je s bh. dužnosnicima razgovarano i o tome kako pomoći BiH da postane članica Evropske unije te da dvije zemlje trebaju biti partneri i zajedno napredovati.

 

Podvukao je da mu je važno da sve zemlje Zapadnog Balkana sarađuju i da se tretiraju kao partneri te da ostvare zajednički napredak.

 

- Moramo imati pošten pristup u suočavanju i djelovanju protiv izazova koji su pred nama, da imamo zajedničku volju da ih zajedno riješimo. Izazovi koji nas se tiču ne bivaju manji, nego veći - kazao je Nehammer.

 

Austrijski kancelar već je boravio u BiH kada je obavljao dužnost ministra sigurnosti te je ocijenio da BiH ima veoma važnu ulogu u pitanju migracija i važan je partner Evropske unije kada je pitanju sigurnost.

 

Podsjetio je da je Austrija prije 30 godina priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine te da se ništa nije promijenilo u njihovom zalaganju za teritorijalni integritet i suverenitet zemlje.

 

- Bosna i Hercegovina ima prijatelja u Austriji koji će graditi most prema Evropi - zaključio je.

 

Austrijski kancelar Nehammer susreo se danas s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom s kojima je razgovarao o aktualnim izazovima, ali i o perspektivama BiH u Evropskoj uniji, prenosi Fena.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još