Nakon što je Bisera Turković poslala zahtjev

Stigao odgovor Borella za dodjelu kandidatskog statusa BiH - evo šta piše

Front15.03.22, 19:31h

Stigao odgovor Borella za dodjelu kandidatskog statusa BiH - evo šta piše
Zahtjev je ministrica potpisala 2. marta i upućen je i predsjednici Evropske komisije Ursuli Von Der Leyen, Borellu, komesaru za proširenje kao i ministrima vanjskih poslova država članica. Borell se u odgovoru zahvaljuje i ističe da su ga predsjednici zamolili da odgovori pismom

 

 

 

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je danas odgovor Josepa Borella Fontellesa, specijalnog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost na pismo u kojem je iznesen zahtjev za ubrzanu dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

 

Zahtjev je ministrica potpisala 2. marta i upućen je i predsjednici Evropske komisije Ursuli Von Der Leyen, Borellu, komesaru za proširenje kao i ministrima vanjskih poslova država članica. Borell se u odgovoru zahvaljuje i ističe da su ga predsjednici zamolili da odgovori pismom u kojem se navodi:

 

- Kao što je navedeno u Ugovorima, Evropska unija je utemeljena na vrijednostima poštivanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava, uključujući i prava manjina. To su vrijednosti zajedničke za sve države članice u društvima u kojima preovladava pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda, solidarnost i jednakost među žena i muškaraca. Svaka evropska država koja poštuje vrijednosti EU i predana je promovirati ih može tražiti da postane članica.

 

Bosna i Hercegovina ima kredibilnu evropsku perspektivu, kao što je to potvrdilo i Evropsko vijeće u decembru 2021. godine. Proces proširenja EU je zasnovan na jasnim kriterijima, koji su za BiH istaknuti u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji za članstvo, i tiču se demokratije i funkcionalnosti, vladavine prava, temeljnih prva i reforme javne administracije.

 

Izgradnja mostova između ljudi, država i kultura je ključno za našu zajedničku budućnost, jer BiH i sve države zapadnog Balkana pripadaju Evropskoj uniji.

 

EU stoji čvrsto iza jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i njene duge historijske tradicije kao multuetničkog i multikonfesionalnog društva. Budite uvjereni u našu nedvosmislenu predanost putu BiH ka Evropskoj uniji, stoji u Borellovom pismu.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još