'Južna interkonekcija'

Gas bi nam stizao iz Azerbejdžana: Nedžad Branković predstavio projekat - nove gasne konekcije BiH

Biznis Klub11.03.22, 20:07h

Gas bi nam stizao iz Azerbejdžana: Nedžad Branković predstavio projekat - nove gasne konekcije BiH
To je projekt koji BiH povezuje na međunarodni gasni pravac, Jadransko-jonski gasovod, koji se povezuje na zapadnu stranu, sa hrvatskim gasovodom

 

 

 

 

Događaji u Ukrajini ubrzali su redovnu procesuru pripreme tehničke dokumentacije, kojom se bavi federalna vlada i BH-Gas, oko novih gasnih interkonekcija koje su potrebne Bosni i Hercegovini, kaže zamjenik državnog ministra komunikacija i prometa Nedžad Branković.

 
Istakao je da su nove konekcije potrebne BiH da bi se tim transportnim putem došlo do novih izvora snabdijevanja gasom i da bi se liberaziralo tržište gasa.


- Projekt 'Južna interkonekcija' je imao svoje faze pripreme i sa današnjim danom pripremljen je da se može raditi tenderska dokumentacija - istakao je Branković.


To je projekt, dodaje, koji BiH povezuje na međunarodni gasni pravac, Jadransko-jonski gasovod, koji se povezuje na zapadnu stranu, sa hrvatskim gasovodom.


- Na južnu stranu gasovod nas povezuje na međunarodnu mrežu koja nam omogućava snabdijevanje iz Azerbejdžana - pojasnio je Branković.


Istakao je da je danas dogovoreno da se intenziviraju procedure koje su išle redovnim tokom i da se pokuša obezbijediti finansijska konstrukcija za pripremu ovog važnog projekta.


Kazao je da je potrebno osigurati oko 111 miliona eura.


- Procijenjeno vrijeme građena je dvije i po godine - rekao je Branković nakon sjednice Predsjedništva SDA u Sarajevu.

 

(FENA/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 81

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još