Oglasila se Međunarodna agencija za atomsku energiju

Gubitak struje u Černobilu nema uticaja na sigurnost elektrane

Hronika09.03.22, 19:37h

Gubitak struje u Černobilu nema uticaja na sigurnost elektrane
IAEA je takođe napomenula da je "toplotno opterećenje bazena za skladištenje istrošenog goriva i količina rashladne vode u nuklearnoj elektrani Černobil dovoljna za efikasno odvođenje toplote bez potrebe za napajanjem električnom energijom"

 

 

Gubitak napajanja u nuklearnoj elektrani Černobil nema "uticaj na sigurnost", saopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

 

- Ukrajina je obavijestila IAEA-u o gubitku struje u nuklearnoj elektrani u Černobilu. Generalni direktor IAEA-e Rafael Mariano Grossi kaže da razvoj krši ključni sigurnosni standard koji se odnosi na osiguranje neprekidnog napajanja. U ovom slučaju IAEA ne smatra da je došlo do velikog uticaja na sigurnost - napisala je IAEA na Twitteru.

 

IAEA je takođe napomenula da je "toplotno opterećenje bazena za skladištenje istrošenog goriva i količina rashladne vode u nuklearnoj elektrani Černobil dovoljna za efikasno odvođenje toplote bez potrebe za napajanjem električnom energijom", prenosi Ukrinform.

 

Kako je saopćeno, neprijatelj je zauzeo područje Černobila 24. februara i od tada ukrajinskom osoblju nije dozvoljeno da napusti stanicu.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!