hoće li biti usvojeni zakoni?

Predrag Kojović: Danas ćemo saznati ko zaista želi u EU

Front09.03.22, 14:40h

Predrag Kojović: Danas ćemo saznati ko zaista želi u EU
Danas, ako usvojimo ove zakone, bit će to veliki korak da vratimo optimizam i nadu građankama i građanima Bosne i Hercegovine“ - kazao je Kojović

 

 

 

 

Na inicijativu zastupnika Naše stranke, SDP-a, Naroda i pravde, NES-a i Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamenta BiH na dnevni red je uvršteno usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa i Zakona o VSTV-u.

 

Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke i jedan od potpisnika inicijative objašnjava značaj usvajanja ova dva zakona:


„Ti zakoni nalaze se na listi 14 prioriteta koje je pred nas postavila Evropska unija da bismo počeli pregovore za pristupanje. Najviši EU zvaničnici su istakli da bi usvajanje ovih zakona, uz Zakon o javnim nabavkama predstavljalo vidljiv napredak na polju ispunjavanja 14 prioriteta, te da bi time izvjesno dovelo do odobravanja kandidatskog statusa. I pored jasne koristi po sve građane Bosne i Hercegovine koje bi kandidatski status donio, niti jedan od ovih zakona, još nije usvojen. Ako se isti uskoro ne usvoje, naredna prilika će biti tek za godinu dana, nakon implementacije rezultata općih izbora. Dva pomenuta zakona će biti danas na Predstavničkom domu i nadam se da će biti usvojeni, a Zakon o javnim nabavkama je na Domu naroda te smo tražili i njegovo hitno usvajanje na tom tijelu. Evropska unija neće smanjivati kriterije i odobravati kandidatski status samo zato što je neko uputio srceparajuće pismo. Uslovi koji su nam prije tri godine ispostavljeni su vrlo jasni i vrlo jednostavni. Ova tri zakona ne sadrže bilo kakve 'etničke' elemente, oni su isključivo antikoruptivni u naravi. Ne postoji niti jedan razlog da se oni odmah ne usvoje i da se na osnovu toga, argumentovano, traži kandidatski status.

 

Danas, ako usvojimo ove zakone, bit će to veliki korak da vratimo optimizam i nadu građankama i građanima Bosne i Hercegovine.“

 

(DEPO PORTAL/mr)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još