Disident iz VI a

Bizarno: Ruski učenik u školi govorio o ratu u Ukrajini - policija mu u kući isključila struju

Hronika08.03.22, 09:53h

Bizarno: Ruski učenik u školi govorio o ratu u Ukrajini - policija mu u kući isključila struju
Otkako je Putin počeo agresiju na Ukrajinu, njegov je režim vrlo represivan prema svima koji u Rusiji propituju tu krvavu avanturu. Privedeni su brojni antiratni prosvjednici, ugašeni neki mediji, postroženi propisi, u javnom je govoru umjesto riječi poput "rat", "invazija" ili "agresija" obavezno koristiti pojam "specijalna operacija". Policijsko maltretiranje školarca iskorak je državne represije prema najranjivijim društvenim skupinama

 

 

 

Izvor: Index.hr

Piše: Vladimir Matijanić

 

Moskovska policija isključila je struju u stanu u kojem živi dvanaestogodišnji Kiril jer je dječak na satu povijesti u šestom razredu osnovne škole, u raspravi o ruskoj agresiji na Ukrajinu, nastavnici postavljao pitanja kakva režimska cenzura smatra nepodobnima.

 

Informaciju o ovom bizarnom događaju, pod naslovom "Disident iz 6. a", našli smo na stranicama Nove gazete, ruskog lista koji, koliko može, prkosi službenoj istini o ratu. Na zahtjev dječakove majke Natalije nije objavljeno njihovo prezime, ali piše da obitelj ima i ukrajinsko porijeklo.


Učenik pitao zašto Rusi ratuju u Ukrajini. Nastavnica rekla da to nije rat, nego specijalna operacija

 

Sporni sat povijesti održan je u petak, 4. ožujka. Nastavnica je pozvala učenike da je, ako ih zanima, pitaju što se događa u Ukrajini. Kirila je zanimalo zašto je Putin počeo rat, a nastavnica je odgovorila da je to "specijalna operacija" te da bi se "ukrajinska agresija" nastavila da ruske trupe nisu ušle u Ukrajinu.

 

Rekla je i da specijalci iz Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država prave lažne postove o tome kako se ljude u Rusiji tuče na skupovima, a prava je istina, prema nastavnici, da "skupovi moraju biti koordinirani".

 

Kiril je pitao kako se skup protiv vlade može uskladiti s vladom, a učiteljica mu, tvrdi, nije dala odgovor. No, pokušala je objasniti da među Ukrajincima cvjeta nacizam i da u ukrajinskim udžbenicima od prvog razreda stoji da je Ukrajina velesila. Kiril je, kaže, to naknadno provjerio kod ukrajinskih prijatelja i doznao da nastavnica nije govorila istinu.

 

Nakon sata povijesti na školskom je hodniku uzviknuo: "Slava Ukrajini!" Riječ je o pozdravu ukrajinskih nacionalista koji su koristili i simpatizeri nacista, a prije skoro četiri godine postao je službeni pozdrav ukrajinske vojske. Otkako je počela ruska agresija, često ga koriste ne samo Ukrajinci nego i inozemni političari. To je, kao, nekakav oblik solidarnosti s Ukrajincima.

 

Policija zvala dječakovu majku preko WhatsAppa i tražila da dođe u postaju

 

Vratimo se Kirilu. Nakon svega što se događalo u školi, njegova je majka na WhatsApp dobila poziv s nepoznatog broja da zbog sina dođe u policiju. Odgovorila je da hoće ako je službeno pozovu i prestala se javljati na nepoznate brojeve

 

Idućeg jutra nazvala je sinovljeva razrednica te pozvala da dođe u školu do podneva jer službenici Inspektorata za maloljetnike žele razgovarati s njom i sinom. Natalija je otišla i napisala izjavu da joj se na sina u školi "vrši pritisak i stvaraju nepodnošljivi uvjeti za školovanje" zbog njegovih političkih stavova.

 

Jučer je Kiril bio sam u kući kad su dva policajca pokucala na vrata. Nije otvorio. Kucali su oko pola sata, a potom su isključili struju u stanu i ostavili poziv na ispitivanje s nečitko napisanim datumom te prijetnjom da će Kirila, u slučaju neodazivanja, uhapsiti.

 

"Sjeo sam na krevet i razmišljao što će se sada dogoditi. Ali nisam se bojao. Čak sam se pitao kako se odluče ići na vrata dvanaestogodišnjaka koji je izrazio svoje mišljenje i ugasiti mu svjetlo", otkrio je dječak novinarima.

 

Obitelj ne zna tko je učenika prijavio policiji. Ističu da su godinama u sukobu sa školom, a majka s upravom sada komunicira isključivo u pisanom obliku, Navodno ni razrednici nije poznato tko je prijavio dječaka.

 

Dječakovoj majci nije jasno treba li sinu sada glavu puniti režimskom propagandom

 

"Mislim da postoji granica za sve. Razumjela bih da je sin nekoga udario, nekoga ozlijedio, nešto napisao na zidu", govori novinarima dječakova majka. I pita se što sada. Treba li sinu prenositi službeno stajalište? "Po mome mišljenju, važno je, čak i u ovako teškim uvjetima, pokazati djeci da treba tražiti mirno rješenje, čak i ako se gledišta ne slažu, a ne zvati ljude u uniformama", izjavila je majka.

 

A dječak dodaje: "Mislim da su učitelji u krivu. Kažu nam da je narodu Ukrajine ispran mozak, ali čini mi se da je nama ovdje ispran mozak."

 

Otkako je Putin počeo agresiju na Ukrajinu, njegov je režim vrlo represivan prema svima koji u Rusiji propituju tu krvavu avanturu. Privedeni su brojni antiratni prosvjednici, ugašeni neki mediji, postroženi propisi, u javnom je govoru umjesto riječi poput "rat", "invazija" ili "agresija" obavezno koristiti pojam "specijalna operacija". Policijsko maltretiranje školarca iskorak je državne represije prema najranjivijim društvenim skupinama, ali i tko zna koji po redu dokaz zloćudne naravi putinizma.

 

(DEPO PORTAL/MD)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još