Ruska invazija na Ukrajinu

U bombardovanju oštećeno nuklearno istraživačko postrojenje u Harkivu. IAEA: 'Moramo djelovati odmah...'

Hronika08.03.22, 07:47h

U bombardovanju oštećeno nuklearno istraživačko postrojenje u Harkivu. IAEA: 'Moramo djelovati odmah...'
Ruske snage zauzele su ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižje nakon granatiranja koje je izazvalo požar u zgradi koja se koristila za obuku

 

 

 

Ukrajina je izvijestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je nuklearno istraživačko postrojenje, koje proizvodi radioizotope za medicinske i industrijske svrhe, oštećeno ruskim bombardiranjem u gradu Harkivu, javlja Hina a prenose mediji.

 

To je potvrdio generalni direktor IAEA-e Rafael Mariano Grossi, ističući da bombardiranje nije izazvalo povećanje razine radijacije na tom mjestu.

 

“Moramo djelovati sada kako bismo izbjegli nuklearnu nesreću u Ukrajini koja bi mogla imati ozbiljne posljedice po zdravlje i okoliš. Ne možemo si priuštiti čekanje”, rekao je Grossi.

 

Ruske snage zauzele su ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižje nakon granatiranja koje je izazvalo požar u zgradi koja se koristila za obuku. Dužnosnici IAEA-e izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog toga kako se postupa s najvećim europskim nuklearnim postrojenjem, koje sada nadzire ruska vojska.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još