Damir Arnaut, poslanik Naše stranke u PSBiH

'Uvesti vize Rusima, nesmetan boravak Ukrajincima! Treba zaustaviti da Putinovi agenti ulaze i rovare po našoj zemlji'

Front04.03.22, 14:14h

'Uvesti vize Rusima, nesmetan boravak Ukrajincima! Treba zaustaviti da Putinovi agenti ulaze i rovare po našoj zemlji'
'Podsjećam da prema tom sporazumu nosioci diplomatskih pasoša Ruske Federacije mogu u Bosni i Hercegovini bez vize boraviti do 90 dana. Ovo je i izuzetno bitno sigurnosno pitanje – Bosna i Hercegovina ne smije dozvoliti saturaciju nosioca diplomatskih pasoša Putinovog režima u našoj zemlji', rekao je Arnaut

 

 

 

Na današnjoj sjednici Parlamenta BiH posvećenoj agresiji na Ukrajinu i njenim posljedicama na našu zemlju, poslanik Naše stranke Damir Arnaut je pozvao na konkretnu pomoć ukrajinskom narodu. Tražio je, između ostalog, da se državljanima Rusije uvedu vize, a da se Ukrajincima omogući ulazak u Bosnu i Hercegovinu sa ličnom kartom i boravak produži s 30 na 90 dana, kao i da se Ukrajini uputi hitna humanitarna i medicinska pomoć.

 

- Rusija je agresiju na Ukrajinu počela u prošli četvrtak. Potpisivanje zahtjeva za ovu hitnu sjednicu smo otpočeli odmah i ja pozdravljam činjenicu da je sjednica sazvana bez odlaganja, da nismo čekali redovnu sjednicu iduće sedmice. Vremena za čekanje nema. Ne samo jer je svaki dan bitan za Ukrajinu i njene građane, te da je svaka pomoć u ovom trenutku bitna i sa stanovišta te konkretne pomoći, ali i u smislu stvaranja što šireg svjetskog otpora ovoj frapantnoj agresiji. S tim u vezi, Bosna i Hercegovina ima posebnu obavezu da digne svoj glas – pretrpili smo najgoru agresiju u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata. Naš glas ima izuzetnu simboliku i danas ga šaljemo iz najprikladnijeg tijela – ovog visokog doma - poručio je Arnaut.

 

Pored te simbolike, Arnaut je predložio i navedene konkretne poteze. Posebno je podcrtao potrebu da Vijeće ministara raskine sporazum o bezviznom režimu sa Rusijom:

 

- Podsjećam da prema tom sporazumu nosioci diplomatskih pasoša Ruske Federacije mogu u Bosni i Hercegovini bez vize boraviti do 90 dana. Ovo je i izuzetno bitno sigurnosno pitanje – Bosna i Hercegovina ne smije dozvoliti saturaciju nosioca diplomatskih pasoša Putinovog režima u našoj zemlji. Treba zaustaviti da njegovi agenti ulaze i rovare po našoj zemlji tri mjeseca - istakao je Arnaut.

 

Arnaut je osudio odsustvo 19 od 20 ministara i zamjenika sa današnje sjednice državnog parlamenta:

 

- Predsjedavajući Doma uputio je poziv svakom članu Vijeća ministara istog dana kada i nama. Nas 28 je došlo. Iz Vijeća ministara imamo samo ministra Cikotića i ja pozdravljam njegovo prisustvo. Ali osuđujem činjenicu da je jedini. Premijer Hrvatske je jučer detaljno izvjestio Sabor o stanju u Ukrajini.  Nije čekao poziv. A u ovom Parlamentu, osim što nema predsjedavajućeg Vijeća ministara Tegeltije, nema ni njegovih zamjenika Bisere Turković i Vjekoslava Bevande - naglasio je Arnaut.

 

- Stoga je od izuzetne važnosti da se usvoji prijedlog opozicije – da po hitnom postupku već iduće sedmice usvojimo dva zakona sa liste 14 prioriteta: Zakon o sukobu interesa i Zakon o VSTV-u, - i da o tome obavijestimo Brisel sa zahtjevom za kandidatski status. Ovu domaću zadaću je trebalo obaviti odmah kada smo je kao zemlja dobili – još u maju 2019., a ne čekati da dogori do nokata. Ko sada glasa protiv ovih zakona glasat će ne samo protiv evropske budućnosti Bosne i Hercegovine, već i protiv stabilnosti i sigurnosti na ovim prostorima - zaključio je Arnaut.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još