'Sigurnosni rizici mogu biti spriječeni'

Forto se obratio Borellu: Smijeniti Dodika i povećati broj NATO trupa u BiH!

Front03.03.22, 20:04h

Forto se obratio Borellu: Smijeniti Dodika i povećati broj NATO trupa u BiH!
Forto se pozvao na izvještaj ruske ambasade u BiH od 28. februara o razgovoru Milorada Dodika i Sergeja Lavrova, ministra vanjskih poslova Ruske Federacije

 

 

 

Edin Forto, predsjednik Naše stranke, obratio se Josepu Borellu, visokom predstavniku EU za vanjsku i sigurnosnu politiku. U obraćanju ga upozorava da saradnja Milorada Dodika i ruskog vodstva ugrožava mir i sigurnost na Zapadnom Balkanu.

 

Forto se pozvao na izvještaj ruske ambasade u BiH od 28. februara o razgovoru Milorada Dodika i Sergeja Lavrova, ministra vanjskih poslova Ruske Federacije, u kojem se, između ostalog, govori „o provedbi dogovora koji su postignuti nakon sastanka predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Milorada Dodika u Moskvi u decembru 2021. godine“ te o njihovoj „zajedničkoj opredijeljenosti za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma o BiH, suzbijanje sve prisutnijih pokušaja da se principi sadržani u njima i odobreni od strane Savjeta bezbjednosti UN-a preinače kako bi odgovarali EU i NATO-u."

 

Sve to, kako stoji u obraćanju Borellu, predstavlja dvostruku opasnost za EU i NATO. S jedne strane, svako povećanje ruskog uticaja u BiH vodi ka destabilizaciji Zapadnog Balkana u cjelini, a, s druge strane, izrazi razumijevanja za rusku agresiju od strane političkog rukovodstva Republike Srpske podriva jedinstvo evropske obitelji naroda suočene s eklatantnim kršenjem Helsinškog sporazuma od strane Rusije.

 

Forto je naveo da sigurnosni rizici mogu biti spriječeni smjenom Dodika od strane Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu i povećanjem broja NATO trupa – strateški pozicioniranih u Distriktu Brčko i u sarajevskoj zračnoj luci – što bi poslužilo kao snažno odvraćanje od ambicija Rusije da destabilizira regiju.

 

Na planu EU integracija Forto je zahtijevao da BiH dobije status kandidata, kao i povećanu pažnju EU na razvoj događaja u Bosni i Hercegovini – uključujući odlučan pristup koji osigurava održavanje oktobarskih izbora, njihovu transparentnost i provedbu njihovih rezultata.

 

Forto je stoga zatražio gospodina Borella da navedena pitanja delegira na sljedećoj sjednici Vijeća za vanjske poslove.

 

Forto je naglasio da se obraća kao predsjednik Naše stranke, najjače liberalne partije u regiji, koja je članica ALDE-a (Saveza liberala i demokrata Evrope), čiji je član odnedavno i partija predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. ALDE je, također, dio vladajuće koalicije u Evropskom parlamentu. Za obraćanje Borellu Forto je iskoristio članstvo Naše stranke u ALDE-u.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 37

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još