Nizak moral, nestašica hrane i goriva

Viši dužnosnik Pentagona: Ruski vojnici namjerno sabotiraju vlastita vozila da izbjegnu borbu

Hronika02.03.22, 12:05h

Viši dužnosnik Pentagona: Ruski vojnici namjerno sabotiraju vlastita vozila da izbjegnu borbu
Značajan broj ruskih vojnika su mladi, loše uvježbani regruti, koji nisu spremni za totalni napad kakvog je pokrenuo Vladimir Putin. U nekim slučajevima ruski vojnici su namjerno probili rupe u spremnicima goriva, vjerovatno kako bi izbjegli borbu, rekao je dužnosnik Pentagona

 

 

Dio ruskih vojnika je zbog niskog morala te nestašica hrane i goriva se predao, a neki su namjerno sabotirali vlastita vozila kako bi izbjegli borbu s Ukrajincima, rekao je danas viši dužnosnik Pentagona, a prenosi The New York Times.

 

U pojedinim slučajevima došlo je do predaje cijelih ruskih jedinica nakon što su naišli na iznenađujuće čvrst otpor ukrajinskih odbrambenih snaga, dodao je dužnosnik. Naime, značajan broj ruskih vojnika su mladi, loše uvježbani regruti, koji nisu spremni za totalni napad kakvog je pokrenuo Vladimir Putin. U nekim slučajevima ruski vojnici su namjerno probili rupe u spremnicima goriva, vjerovatno kako bi izbjegli borbu, rekao je dužnosnik.

 

Dužnosnik Pentagona nije želio reći kako su američka vojska došli do tih saznanja - pretpostavlja se da se radi o mozaiku sklopljenom od obavještajnih informacija, što uključuje presretanje ruskih komunikacija i izjava zarobljenih ruskih vojnika - te o koliko se raširenoj pojavi radi. Dužnosnik je govorio pod uvjetom da ostane anoniman.

 

Kad se svi ti faktori uzmu u obzir, mogli bi objasniti zbog čega ruske snage, uključujući zloglasni konvoj tenkova i oklopnjaka dug 64 kilometra koji ide u smjeru Kijeva, napreduju izuzetno polako posljednjih dana, navode američki dužnosnici.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još