Invazija na Ukrajinu

Nakon nemilosrdnog zračnog napada Moskve: Na ulicama Harkova se vode žestoke borbe

Hronika02.03.22, 09:25h

Nakon nemilosrdnog zračnog napada Moskve: Na ulicama Harkova se vode žestoke borbe
Otkako su ruske trupe prošle sedmice ušle u Ukrajinu kako bi ostvarile Putinovu misiju svrgavanja prozapadne vlade predsjednika Volodimira Zelenskog, prijavljeno je da su stotine civila ubijeni

 

 

 

Ruske snage iskrcale su se u srijedu u drugi najveći grad Ukrajine i izazvale neposredne sukobe na ulicama Harkova, saopćila je vojska, nakon nemilosrdnog zračnog napada Moskve na bivšu sovjetsku državu, javlja AFP.

 

Zračno-desantna operacija uslijedila je u trenutku kada je američki predsjednik Joe Biden označio Vladimira Putina kao "diktatora", upozoravajući da će sankcije u cilju slabljenja ruske ekonomije eskalirati i da će njeni oligarsi biti na meti.

 

U Bidenovom prvom obraćanju o stanju u Uniji, pozdravio je odlučnost zapadne alijanse i izrazio solidarnost s Ukrajinom dok su zastupnici u američkom Kongresu aplaudirali ukrajinskom narodu.

 

U trenutku Bidenovog obraćanja, u Harkovu je ruska eskalacija da zauzme prvi veći ukrajinski grad u invaziji.

 

Otkako su ruske trupe prošle sedmice ušle u Ukrajinu kako bi ostvarile Putinovu misiju svrgavanja prozapadne vlade predsjednika Volodimira Zelenskog, prijavljeno je da su stotine civila ubijeni.

 

Ruske snage izvele su masovnu kampanju bombardiranja i opkolile urbana središta, ali Ukrajina tvrdi da nijedan veći grad još nije zauzet.

 

- Ruske zračno-desantne trupe sletjele su u Harkov i napale lokalnu bolnicu. U toku je borba između osvajača i Ukrajinaca – navodi se u saopćenju ukrajinske vojske u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

 

Rusija je u utorak pogodila stambenu zgradu u gradu ubivši osam osoba, što je uspoređeno s masakrima civila u Sarajevu 1990-ih i osuđujući stradanja civila za koja je Zelenski rekao da su "ratni zločin".

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još