Reakcija ministra odbrane BiH

Podžić o izjavi Dušanke Majkić: Pere savjest jer je digla ruku za ulazak BiH u NATO

Front01.03.22, 12:23h

Podžić o izjavi Dušanke Majkić: Pere savjest jer je digla ruku za ulazak BiH u NATO
Koliko morate mrziti, biti podli, da u situaciji kada gledate ukrajinsku djecu koja plaču po podrumima, ugljenisana tijela vojnika na ulicama Kijeva i Harkova – nebitno jesu li Ukrajinci ili Rusi, dati jednu takvu izjavu i toliko željno očekivati da se to desi na ulicama BiH, rekao je ministar odbrane BiH

 

 

 

Ministar odbrane Sifet Podžić reagovao je na izjave delegatkinje Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Dušanke Majkić u kojoj navodi: “Moskva je u martu 2021. godine rekla da će reagovati ako Bosna i Hercegovina preduzme koraka ka pridruživanju NATO-u. Nemojte poslije da niste znali". Ova izjava izazvala je burne reakcije, a Podžić je nazvao vrlo ozibljnom.

 

“Koliko morate mrziti, biti podli, da u situaciji kada gledate ukrajinsku djecu koja plaču po podrumima, ugljenisana tijela vojnika na ulicama Kijeva i Harkova – nebitno jesu li Ukrajinci ili Rusi, dati jednu takvu izjavu i toliko željno očekivati da se to desi na ulicama BiH. Ali s obzirom da sam s gospođom u sudskom procesu, ne bih o njoj puno da komentarišem. Mislim da pere savjest što je u svim reformskim procesima (SNSD, op.a.) sudjelovao i gospođa digla ruku za članstvo BiH u NATO savezu i podržala sve reforme”, rekao je Podžić u OBN-ovoj emisiji “Fokus”.

 

“Za sigurno okruženje u BiH odgovoran je NATO”

 

Na spominjanje Bosne i Hercegovine u kontekstu Ukrajine i Gruzije, kazao je kako to nije prijatno, ali da je realno i istina.

 

“Realno je da je BiH skupa s Ukrajinom i Gruzijom jedina zemlja koja je trenutno u akcionom planu za članstvo u NATO-u. Imate tu bitne razlike. Zapad je nastojao da se kreće u okviru Povelje UN-a i međunarodnog prava i nije odmah reagovao jer Ukrajina nije članica EU i NATO-a i oni nemaju opravdanje kako reagovati na tuđoj teritoriji. Sada se našao model. Mi smo u sasvim drugoj situaciji. Nismo članice EU i NATO, ali prema BiH postoje obaveze iz ranijih perioda. Po Dejtonskom mirovnom sporazumu i Berlin plus za sigurno okruženje u BiH odgovoran je NATO. To je na snazi i NATO ima otvoren put da pomogne BiH i direktno”, rekao je Podžić.

 

(N1, DEPO PORTAL/MD)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još