Odgovor na rusku invaziju

Finska donijela historijsku odluku da pošalje vojnu opremu Ukrajini, pridružila se i Italija

Front28.02.22, 21:38h

Finska donijela historijsku odluku da pošalje vojnu opremu Ukrajini, pridružila se i Italija
Radi se o 2.500 borbenih pušaka, 150.000 komada streljiva, 1.500 raketnih bacača i 70.000 paketa hrane, rekao je ministar odbrane Finske, Antii Kaikkonen

 

 

Finska, kao vojno neutralna zemlja, ali članica Evropske unije, objavila je u ponedjeljak da je donijela historijsku odluku o slanju oružja Ukrajini nakon ruske invazije na tu zemlju, a nizu zemalja koje su odlučile poslati vojnu pomoć Ukrajini pridružila se i Italija, prenosi AP.

 

- Finska će poslati vojnu pomoć Ukrajini. To je za Finsku historijska odluka - rekla je premijerka Sanna Marin na konferenciji za medije.

 

Radi se o 2.500 borbenih pušaka, 150.000 komada streljiva, 1.500 raketnih bacača i 70.000 paketa hrane - rekao je ministar odbrane Finske, Antii Kaikkonen.

 

I Italija je odlučila poslati pomoć u vojnoj opremi Ukrajini, saopćio je u ponedjeljak premijer Mario Draghi, ne navodeći vrstu ni vrijednost opreme.

 

- Italijanska vlada je na sjednici odlučila poslati ukrajinskim vlastima vojna sredstva, materijal i opremu na temelju odluke o hitnim mjerama u vezi sa zaoštravanjem ukrajinske krize - navodi se u saopćenju.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još