Predsjedavajući Vijeća ministara BiH s komesarom za proširenje

Tegeltija: Susret s Varhelyijem nije donio ništa dobro. Izrazio sam apsolutno nezadovoljstvo takvim stavom Evropske unije

Front28.02.22, 18:17h

Tegeltija: Susret s Varhelyijem nije donio ništa dobro. Izrazio sam apsolutno nezadovoljstvo takvim stavom Evropske unije
Tegeltija navodi da razgovori nisu imali dobru stranu, jer, kako je kazao Varhelyi, projekti koji su već odobreni za koridor Vc i željezničku prugu neće biti potpisani dok se u BiH ne razriješe određena politička pitanja

 

 

Susret s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem bio je posvećen ekonomskom i investicionom planu za zapadni Balkan, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

 

Ističe da se radi o projektu od izuzetnog značaja za građane BiH, te su u skladu s tim i očekivanja velika.

 

Tegeltija navodi da razgovori nisu imali dobru stranu, jer, kako je kazao Varhelyi, projekti koji su već odobreni za koridor Vc i željezničku prugu neće biti potpisani dok se u BiH ne razriješe određena politička pitanja.

 

- Izrazio sam apsolutno nezadovoljstvo takvim stavom Evropske unije, jer radi se o uvođenju sankcija Republici Srpskoj čija su ta dva projekta. Uvođenja sankcija nisu dobra jer nas dovode u situaciju da blokiramo sve projekte u BiH - rekao je.

 

Navodi da Republika Srpska neće dozvoliti blokiranje tih projektata, te da u opciji ima dva načina rješavanja ovog problema. Jedan od načina, kako je kazao, je pronalazak novih investitora, a drugi okretanju drugim projektima.

 

- Nadam se da će kod članica Evropske unije prevladati shvatanje da blokiranje ekonomskih projekata predstavlja kažnjavanje jednog naroda i da to neće donijeti ništa dobro, a pogotovo rješiti političku krizu u BiH - zaključio je Tegeltija.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 71

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još