VIDEO/ Ministru odbrane 'vrlo neugodno'

Izraz lica ruskog generala sve govori: Trenutak kada Putin naređuje da se nuklearno oružje stavi u stanje visoke pripravnosti

Front27.02.22, 19:25h

Izraz lica ruskog generala sve govori: Trenutak kada Putin naređuje da se nuklearno oružje stavi u stanje visoke pripravnosti
Ovo nije prvi put u zadnje vrijeme da Šojgu izgleda kao da mu je vrlo nelagodno dok prima naredbe od Putina, piše novinar Financial Timesa

 

 


Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u da se ruske nuklearne snage podignu na visok stupanj pripravnosti, opravdavajući to agresivnim izjavama NATO-a i ekonomskim sankcijama protiv Moskve, prenosi Index.hr.

 

"Zapovijedam ministru obrane i načelniku glavnog stožera da snage za odvraćanje ruske vojske stave u borbenu pripravnost", rekao je Putin na sastanku s vojnim čelnicima koji je prenosila i televizija.

 

"Razumijem", odgovorio je ministar obrane Sergej Šojgu.


Putin je odluku opravdao agresivnim izjavama čelnika NATO-a prema Rusiji i "nezakonitim" ekonomskim sankcijama koje su joj nametnute nakon invazije na Ukrajinu.

 

Snage za odvraćanje postrojbe su koje bi trebale obeshrabriti napad na Rusiju, uključujući i rat koji bi implicirao upotrebu nuklearnog oružja, priopćilo je ministarstvo obrane.

 

Opremljene su projektilima, strateškim bombarderima, podmornicama i brodovima s nuklearnim naoružanjem.


Putin je nakon početka invazije na Ukrajinu upozorio da će se oni koji Rusiju pokušaju spriječiti "suočiti s posljedicama kakve nisu vidjeli u svojoj povijesti". Mnogi su to protumačili kao prijetnju nuklearnim oružjem.

 

“Tko god se pokuša miješati, a posebno ko zaprijeti našoj zemlji, našem narodu, treba znati da će odgovor Rusije biti trenutan i da će vas dovesti do takvih posljedica koje nikada niste doživjeli u svojoj povijesti", rekao je Putin tada.

 

Podizanje pripravnosti nuklearnim snagama je upozorenje. Ono omogućuje brže lansiranje nuklearnih projektila, ali to ne znači da postoji namjera da ih se koristi, objašnjava BBC.


Rusija ima najveću svjetsku zalihu nuklearnog naoružanja, ali također zna da ga NATO ima sasvim dovoljno da je uništi.

 

Cilj ove naredbe vjerovatno je pokušaj da se NATO obeshrabri u pomaganju Ukrajini i izazovu strahovi o tome koliko je Putin daleko spreman ići.

 

Rusija posjeduje tri vrste oružja za masovno uništenje - nuklearno, biološko i hemijsko. Jedna je od pet država s nuklearnim oružjem priznatih prema Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja. Od oko 14.000 komada nuklearnog oružja, koliko se procjenjuje da ga ima u svijetu, Rusija posjeduje više od pola.

 

Tačan broj nuklearnih bojnih glava je državna tajna, stoga je stvar nagađanja. No, Federacija američkih znanstvenika procjenjuje da Rusija posjeduje oko 6800 komada, dok Sjedinjene Države imaju 6185. Rusija i SAD imaju po 1600 aktivnih strateških nuklearnih bojevih glava.

 

Sovjetski Savez dosegao je 1986. godine vrhunac zaliha od oko 45.000 nuklearnih bojevih glava.

 

 

 

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 53

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još